Efter en uppmärksammad granskning i Sveriges radios program Kaliber har Lindbäcks byggsystem med flerbostadshus i trästomme seglat upp på agendan. Programmet lyfter fram ett antal bränder som skett under tio år i fastigheter som Lindbäcks har byggt.
– Det här är ett ungt byggsystem. Vi har bara gjort så här i 30 år och det har brunnit i väldigt få projekt och därför finns det lite fakta som man kan bygga statistik på. Jag tycker det är viktigt att poängtera att samarbetet mellan de här olika branscherna behöver förstärkas, säger Stefan Lindbäck, vd Lindbäcks group.
Enligt honom är det samarbetet mellan försäkringsbolag, räddningstjänst och brandkonsulter som måste förbättras.
– Vi har utmaningar i återställningskostnader efter brand och det är främst vattenskador. Det gäller att hitta metoder tillsammans med räddningstjänst, fastighetsägare och försäkringsbolag kring hur man ska komma till stånd med ett nytt projekt på kortast möjligast tid. Man föranleds att tro att husen är farliga men det stämmer inte.
1 juli 2025 kommer Boverket att ändra en rad olika regler gällande hela byggprocessen. Det innebär enligt Kaliber att hålrum där brand kan spridas blir förbjudet.
– De produkter vi bygger uppfyller redan de kommande kraven, det blir ingen skillnad efter den här ändringen, säger Stefan Lindbäck.
I programmet lyfter man ett exempel med en brand i ett femvåningshus som Lindbäcks byggt på Lindängen i Malmö. Där beskriver man att elden sprider sig snabbt och att på bara någon timme har hela vindsvåningen brunnit ner. I huset, som är byggt av moduler i trä, letar sig elden ner i stommen via hålrummen mellan lägenhetsmodulerna och det brinner i väggarna. Räddningstjänsten kämpar med branden men skadorna blir så stora att huset måste rivas.
Enligt Kaliber har det funnits brister i brandskyddet i flera av Lindbäcks flerfamiljshus som byggts över hela Sverige. Men enligt Stefan Lindbäck måste man se till hela brandutredningen för att förstå helheten.
– Har man hittat en brist ska man naturligtvis åtgärda den men det här är otroligt komplexa frågor. Det som en individ på en räddningstjänst tycker är en brist, det tycker en annan individ på en annan räddningstjänst inte är en brist. Samma myndighet tycker olika beroende på var i Sverige man är placerad, säger han.
Mellan hålrummen tätar man med brandstopp som ska hindra en eventuell brand från att spridas. Det är en slags platt korv i mineralull inlindad i plast. Enligt Stefan Lindbäck finns det ingen annan produkt på marknaden i dag som har en bättre egenskap, men man jobbar ihop med materialleverantörer för att hitta ännu bättre lösningar. I programmet lyfter man att plasten runt brandstoppen kan börja smälta eller brinna.
– Vi har gjort egna tester och vi får inte den här brandtätningen att smälta eller brinna. Jag tror man ska vara försiktig med att klanka ner på att brandstoppen i sig inte fungerar för det gör den. Det kan vara andra tekniska lösningar som behöver bli ännu bättre. Den här brandstoppen har fått oförtjänt mycket fokus, säger han.
Kan ni bli bättre?
– Vi är trygga med att produkten vi bygger är säker att bo i, punkt. Sedan behöver vi förstärka vårt egendomsskydd så att vi kan bygga så att produkterna har ett högt restvärde även efter en brand. Först och främst vill vi inte att bränderna ska uppstå.