Niondeklassarna vid Hortlax skola, Sjulnäs skola, Solanderskolan och Porsnässkolan kommer att ha jobbskuggning medan årskurs nio vid Christinaskolan endast kommer att ha branschdagar.
Rektorerna som inför jobbskuggningen beskriver att grundproblemet med den traditionella praon är att det har varit svårt för niorna att hitta en meningsfull plats att utföra sin prao på under en hel vecka.
Förändrat
– Förr hade man långa listor på företag som kunde ta emot men det har förändrats, det är många företag som inte tar emot längre av olika anledningar. Det kan vara en säkerhetsaspekt eller att gymnasieeleverna har förtur, säger Peter Dawidsson, rektor vid Solanderskolan.
En vinst med jobbskuggningen är att eleverna får mer tid på skolan, menar han.
– Många elever har en stress inför gymnasiet och känner då att de tappar tid om de ska vara borta en vecka. Många vill fokusera på skolan, säger han.
Förhoppningen med upplägget är att eleverna lättare ska hitta en arbetsplats.
– Vi hoppas att företagen tycker att det är lättare att ta emot en dag eftersom vi vet att det är många som har det svårt att sysselsätta någon under en hel vecka, säger Sara Rönnbäck, rektor vid Porsnässkolan.
Arbetsrelaterat
Att eleverna får ta del av arbetslivet ses som värdefullt.
– Men vi tycker att det räcker med en praovecka i åttan. Vi fortsätter att jobba med framtiden och arbetsrelaterat men i stället väljer vi att bjuda in folk till skolan så de får komma och prata om olika yrken, göra studiebesök och ha den här jobbskuggningen, säger Rita Eriksson, rektor vid Pitholmsskolan.
I samband med jobbskuggningen ordnas även olika bransch– och temadagar.
Praon ser ut som vanligt för kommunens åttondeklassare.