Redan nu saknas många behöriga lärare i landet och fler kommer det att bli. För att möta det har utbildningsförvaltningen i Piteå tillsammans med personalavdelningen och lärarfacken tagit fram en strategisk kompetensförsörjningsplan. För att förverkliga den äskade barn- och utbildningsnämnden om 3,7 miljoner utöver budget, men när budgeten klubbades av kommunfullmäktige i november 2018 blev det nobben.
Kommunalrådet Helena Stenberg (S) motiverade beslutet med att den lagda budgeten inte innehöll besparingar på verksamheterna och konstaterade att "Det innebär också att nämnderna själva måste omfördela för att göra vissa satsningar".
Förvaltningschefen Malin Westling skrev då ”Att kompetensförsörjningsplanen skjuts på framtiden kan i sin tur leda till försvårade möjligheter att behålla samt rekrytera personal till verksamheterna vilket i förlängningen kan leda till försämrad kvalitet och måluppfyllelse samt försvåra utbildningsförvaltningens möjligheter att uppfattas som attraktiv arbetsgivare”.
Var arbetet med planen förgäves?
– Nej, men tillsammans med facken måste vi revidera den och se vad vi kan göra inom den befintliga budgeten, säger Malin Westling.
Planen innehöll ambitiösa mål som insatser för att behålla befintlig personal, bredda kompetensen, ännu högre behörighet och tankar om att försöka ha kvar lärare även efter pensionsåldern, om än med förändrade tjänster. Självklart också tankar om hur nya lärare ska rekryteras till just Piteå.