Det var i samband med verksamhetsplanen för 2017–2019, som kommunfullmäktige beslutade att förändra biståndsbedömningen i hela socialtjänsten.
– Men det är främst hemtjänsten det handlar om, förtydligar Agnetha Eriksson (S), socialnämndens ordförande.
I fortsättningen ska äldre som anlitar hemtjänsten för att få hjälp med städningen, få städat var tredje vecka i stället för varannan.
– Vår nya riktlinje är att städning erbjuds var tredje vecka i stället för varannan, säger Lotta Filipsson, socialchef.
Dessutom är det individuell biståndsbedömning som gäller, vilket innebär att det även kan bli var fjärde vecka, beroende på biståndshandläggarnas bedömning.
Hemtjänstens avsatta tid för städning förkortas också från två timmar till en och en halv timme.
– Jag kan förstå att vår personal vill leverera en viss kvalitet i den sociala servicen. Men faktum är att vi måste helt enkelt kapa lite kostnader, säger Filipsson.
Den förändrade biståndsbedömningen gäller inte enbart städningen, utan också andra typer av social service såsom tvätt och dusch.
I risk- och konsekvensanalysen för besparingen lyfts risken för fler delade turer för personalen upp.
– På morgonen och på kvällen har personalen ofta fullt upp, tvätt och städ är sådant man brukar fylla upp schemat med under eftermiddagarna. Nu när det blir mindre tid till social service, som dessutom ska utföras mer sällan, är det en farhåga att det ska bli fler delade turer för personalen, säger Helena Magnusson, äldreomsorgschef i Piteå kommun.
Hon kan inte säga exakt när den förändrade biståndsbedömningen började gälla.
– Vi har infört det nu under våren och det gäller ju våra nya omsorgstagare, så än är det för tidigt att se några effekter av det, säger Helena Magnusson.
PT har tidigare berättat om de höjda hemtjänstavgifterna, som kommunfullmäktige fattade beslut om i april. Avgiften för serviceinsatser såsom tvätt och inköp höjs från 180 kronor per timme till 250 kronor per timme. Avgiften för omvårdnadsinsatser såsom hjälp med morgon- och kvällsbestyr höjs från 80 kronor per timme till 200 kronor per timme.
Magnusson understryker att det fortfarande är behovet och lagstiftningen som styr biståndsbedömningen.
– Våra biståndshandläggare vet vad som är en skälig levnadsstandard enligt rättspraxis i Sverige, men som individ har man också alltid rätt att överklaga deras beslut, säger Helena Magnusson.