Under flera år har svåra arbetsvillkor och psykisk ohälsa bland veterinärer lyfts fram som ett problem för att behålla folk i branschen. Petra Karved, veterinär och delägare på Din Veterinär i Piteå, berättar att yrkets baksidor avskräcker många.
– Jag upplever att många inte orkar med jobbet på grund av stress och den höga pressen. Många väljer att inte arbeta kliniskt och vissa lämnar till och med yrket. Veterinärer är en grupp med mycket psykisk ohälsa och hög självmordsfrekvens, säger hon.
Hon jämför de nyutbildade veterinärernas initiation till yrket med läkarstudenterna, som avslutar sin utbildning med den praktiskt förlagda allmäntjänstgöringen.
– Läkarna börjar jobba efter 1,5 års AT-tjänstgöring medan veterinärerna börjar jobba direkt. Det finns ingen tid att fasas in i yrket. Man kommer ut och får direkt en väldigt hög arbetsbelastning. Det är högt tempo och man får ingen hjälp med att lära sig hantera svåra situationer. Det skrämmer bort många från yrket. Jag har råkat ut för det, de flesta av mina kursare har råkat ut för det. Det är ett strukturellt problem i branschen, säger hon.
Belastningen på veterinärerna har ökat ytterligare i och med covid-19 då många skaffat djur under pandemin. Tack vare ökad kompetens inom kåren kan man i dag erbjuda vård till djur som tidigare ansågs för sjuka, men Petra Karved påpekar att detta också kräver resurser som bristen på veterinärer riskerar att göra till bristvara.
– Om man för tjugo år sen hade en hund med magomvridning som kom in akut på natten så avlivade man förmodligen hunden. I dag vill vi inte göra det, utan vi vill kunna operera den hunden. Då måste det finnas kompetens till det, folk som har jour, djursjukhus som har öppet.
– Vi är en så liten klinik så vi märker ingen större skillnad. Vi har rekryterat under våren och det har gått bra. Jag tycker däremot synd om dem som ska få ihop ett fungerande schema på djursjukhuset i Gammelstad där bristen nog är värre, säger hon.
Trots utmaningarna ser Petra Karved positivt på utvecklingen inom branschen.
– Visst ställs högre krav på veterinärer i dag men det är ju också roligt att vi kan hjälpa så många. Den tekniska och medicinska utvecklingen gör att vi i dag kan hjälpa djur som vi tidigare tvingades avliva. Det är ju det vi vill. Vi vill hjälpa.