Svampkonsulenten tror på musseronrekord

Fina kremlor, ett möjligt rekordår för goliatmusseronen och en hel del mask i den rödbruna stensoppen. Så sammanfattar Per-Axel Karlsson inledningen av svampsäsongen 2020.

Svampkonsulenten Per-Axel Karlsson tror på ett rekordår för goliatmusseronen, världens dyraste svamp. (Arkivbild)

Svampkonsulenten Per-Axel Karlsson tror på ett rekordår för goliatmusseronen, världens dyraste svamp. (Arkivbild)

Foto: Per Lundström

Piteå2020-08-13 05:00

För svampkonsulenten Per-Axel Karlsson väntar årets bästa tid. Någon sommarsemester har han inte utan sin ledighet sparar han till hösten då han kan frossa bland soppar, musseroner och kantareller. Just nu i början av årets svampsäsong finns det gott om fina kremlor.

– Tegelkremlan som trivs på tallhedar och mild gulkremla som trivs i blötare marker intill björkar har jag sett mycket av, säger Per-Axel Karlsson som väntar på att sillkremlorna ska börja dyka.

Som namnet antyder doftar den sill.

– Förut brukade man säga att den luktar långvård, säger Per-Axel och småskrattar.

En favoritsvamp för många är stensoppen eller Karl-Johan som många säger. Av de exemplar som hittills kommit upp har de flesta varit maskangripna.

– Man ska ha tur om man lyckas hitta en "oäten" Kalle men om det fortsätter att vara varmt i kombination med någon regnskur kan det komma Karl-Johan i ett par omgångar till.

Då det gäller maskangrepp är det annars smörsoppen och tallskivlingen som brukar vara utsatta. Den senare upptäcktes för bara sju-åtta år sedan och finns inte med i svampböckerna.

– Jag hade förberett ett kapitel om tallskivlingen i en ny svampbok som skulle ges ut men Pelle Holmberg som ansvarade för boken glömde bort att lägga in kapitlet. Det visade sig senare att han fått alzheimers och nu är han död.

Du kanske får skriva en egen bok?

– Jag håller ju på med min giftbok. Den handlar om svampgifter av olika slag och jag tar bland annat upp att svampar förmodligen var en föregångare till medicin. De användes till och med före örterna.

Giftiga svampar gäller det att se upp med och nyligen fick Per-Axel bistå med sina expertkunskaper i ett udda sammanhang.

– De kontaktade mig från tv-produktionen Robinson. De spelar ju in i Haparanda och tydligen är det tänkt att deltagarna ska äta svamp. De har visat mig svampar och jag har svarat att ja det är en björksopp eller en sandsopp eller vad det nu har varit.

Om ett par veckor när svampkonsulent Karlsson flyttar ut i skogen på heltid hoppas han få gräva guld på hedarna. Han tror nämligen på ett riktigt rekordår för världens dyraste svamp – goliatmusseronen.

– Jag har fått många rapporter från personer som börjat hitta den. I Japan är den omåttligt populär och kostar 15 000 kronor per kilo. Om man hittade ett antal kilon skulle man kunna chartra ett plan...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!