Svalt intresse för EU-debatt
EU-parlamentarikern Eva-Britt Svensson, v, vill ha folkomröstning om det EU-fördrag Irland sade nej till i sommar.Riksdagsman Krister Hammarbergh, m, vill att riksdagen godkänner grundlagen.I går möttes de till en politisk skuggboxning på Nolia-mässan.
Det var glest med åhörare under EU-debatten om EUs nya grundlag. De som kommit fick höra riksdagsledamöterna Krister Hammarbergh, m, och Eva-Britt Svensson, v, debattera.
Foto: gunnar westergren
Kort uttryckt handlar det om snabbare beslutsprocesser, EU får ett tydligare regelverk om vad det ska och inte ska göra och det finns också en idé om en gemensam talesman för utrikespolitiken. Dessutom införs nya röstningsregler.
Folkomröstning
Eva-Britt Svensson gick ut hårt i folkomröstningsfrågan.
- Irland har sagt nej liksom folket i Frankrike och Holland. Svenska folket bör också få chans att göra sin röst hörd, sade Eva-Britt Svensson, som pekade på att enligt EU:s regelverk ska ett förslag falla om ett land röstar nej men EU försöker ändå få igenom det EU-fördrag som skrivits om efter att Holland och Frankrike sade nej.
Krister Hammarbergh kontrade med att hur skulle en röstsedel se ut där folket i så fall skulle ta ställning till en så komplex lagtext?
- Skulle du exempelvis vilja ha en folkomröstning om invandrarpolitiken också? frågade Krister Hammarbergh.
- Gör det inte svårare än vad detta är, replikerade Eva-Britt Svensson, som pekade på att det gick ju bra att säga ja eller nej till EMU. Svenska folket har kapacitet att välja i den här frågan!
"Oförskämt"
Efter det anklagade Krister Hammarbergh vänsterns EU-parlamentariker för att de genom att säga nej till fördraget ställer sig på samma sida som Sverigedemokraterna.
- Jag skulle aldrig uttrycka mig så oförskämt om jag hittade politikområden inom alliansen som sammanföll med Sverigedemokraterna. Jag tycker det känns obehagligt att du gör sådana paralleller, sade Eva-Britt Svensson.
Check in blanco
De två kombattanterna var djupt oense om EU-fördragets konsekvenser. Eva-Britt Svensson anser att fördraget ger EU mandat att självt besluta om unionen vill utöka sin makt. Krister Hammerbergh pekade på att unionen inte kan göra det utan att först fråga de nationella parlamenten.
- Att låta EU bestämma i den här frågan är som att skriva en check in blanco, Sverige skriver under något de inte har inflytande över, sade Eva-Britt Svensson.
"Låt riksdagen bestämma"
Så böljade diskussionen på Lilla Scen i Nolia fram tillbaka. En av de få åhörarna, Bertil Fagerlund tyckte att han inte fick särskilt mycket med sig i sakfrågan.
Han är emot en folkomröstning.
- Det finns många områden som man inte har grepp om. Därför ska riksdagen ta beslutet. Det är svårt att folkomrösta om något man inte begriper, sade Bertil Fagerlund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!