Svalorna har lämnat kyrkan för industrin

En stor koloni svalor har byggt bon och häckar i en spånhög inne på Smurfit Kappas fabriksområde. De tros ha kommit från en tidigare boplats vid kyrkan i Öjebyn.

De gigantiska spånhögarna har plötsligt blivit ett fågeleldorado där den hotade backsvalan flyttat in. Totalt 126 bohål har man räknat till.

De gigantiska spånhögarna har plötsligt blivit ett fågeleldorado där den hotade backsvalan flyttat in. Totalt 126 bohål har man räknat till.

Foto: Malin Carlborg

Piteå2020-06-06 12:00

Det var operatören och maskinföraren Dick Eriksson som upptäckte svalbona och slog larm. Ute på bränsleplan, som den kallas, finns olika restprodukter som används för att elda mesaugnarna med, bland annat stora spånhögar.

– Men spånet vill på att fömultna i mitten och går inte så bra att elda med då, så jag skottade en gång rakt genom högen. Då blev det de här lodräta väggarna som jag efter en vecka upptäckte flera hål i och efter ytterligare några dagar var det massor, berättar han.

En hel fågelkoloni verkade ha flyttat in och traktorförarna visste inte riktigt hur de skulle förhålla sig till det hela.

– Men då sa min sambo att det förmodligen rörde sig om fridlysta backsvalor så då kontaktade jag vår säkerhetschef, som i sin tur tog kontakt med fågelskådaren Lars Sandberg, som blev eld och lågor.

Området hade redan spärrats av provisoriskt, men när Sandberg inspekterat spånhögen och kunnat räkna till 126 (!) ingångar spärrades spånhögen av helt och hållet.

– Ingen får vara där och störa, men traktorn är de ju van vid så jag kan köra förbi bara någon meter ifrån och det bryr de sig inte om, säger Dick Eriksson.

Han är glad att ha kunnat bidra till att hjälpa backsvalorna som har det riktigt tungt numera. Enligt ornitologer har beståndet minskat med 40 procent på bara några år.

Och fågelskådaren Lars Sandberg har en teori var alla svalorna kommit ifrån och hunnit bygga alla dessa bon på så kort tid. Normalt sett häckar de i samma sandbrinkar och grustag år efter år.

Sandberg tror att de kan ha lämnat kyrkan till förmån för industrin;

– I åtminstone 50 år har det häckat backsvalor ovanpå och i kyrkogårdsmuren i Öjebyn som har jord som bindemedel, men efter att kyrkan avverkat en björkallé kan bärigheten i muren ha försämrats genom uttorkning. Svalkolonin uteblev i vart fall nästan helt i vår, säger han i en intervju med Natursidan, som också uppmärksammat det hela.

Han och andra fågelvänner tycker att det är glädjande att de så snabbt hittat en ny boplats inte så långt därifrån. Men frågan är förstås hur permanent den lösningen är.

Smurfit Kappas vd Per Svärd har fattat beslutet att spärra av området för att inte störa svalornas häckning, men det gäller nu i sommar. Vad som händer nästa år är oklart.

– Men vi får väl fundera på om vi kan göra något liknande nästa år också, spånhögarna finns ju, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!