Svagt intresse för att söka solbidrag

225 miljoner kronor under 2017. Det ger Energimyndigheten till de som vill bygga solpaneler, men intresset i norr att söka bidraget är lägre jämfört med södra Sverige.

LITEN FÖRDELNING. Solpaneler läggs på Acusticums tak i Piteå men norrlänningarna ar sämre än de i södra Sverige på att söka bidrag till solpaneler.

LITEN FÖRDELNING. Solpaneler läggs på Acusticums tak i Piteå men norrlänningarna ar sämre än de i södra Sverige på att söka bidrag till solpaneler.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2017-03-30 22:30

För 2017 har Energimyndigheten beslutat om 225 miljoner kronor i bidrag till företag och privatpersoner som vill investera i solpaneler. Bidraget söks hos länsstyrelserna. Från 2015 är stödnivån maximalt 30 procent till företag. Privatpersoner kan få 20 procent av investeringen. De mesta pengarna, drygt 206 miljoner kronor går till Sydsverige. Vinnarna i utdelningen är Stockholmsregionen som får 33,9 miljoner kronor och Skåneregionen som får 37,4 miljoner kronor. Västra Götaland får 34,3 miljoner kronor.

Norrlandslänen får mindre i bidragssnurran.

Jämtland får 6,9 miljoner kronor, Västernorrland 3,9 miljoner kronor och Västerbotten 2,2 miljoner kronor. Av de 21 länsstyrelserna hamnar Norrbotten på plats 19. Det är enbart Gävleborg och Örebro som får mindre solbidrag än Norrbotten. Förra året fick länet 980 000 kronor att fördela till privatpersoner och företag som vill bygga solpaneler. I år är potten påspädd till 1,2 miljoner kronor. Totalt får Norrlandslänen som består av halva Sverige drygt 13 miljoner kronor.

Andreas Gustafsson är handläggare inom förnybar elproduktion vid Energimyndigheten. Han förklarar att företag och privatpersoner i södra Sverige är duktigare än de i norr på att söka pengar.

– Fördelningen av bidraget baseras på antal ansökningar och vi har flest sådana från södra Sverige. Vi har ansökningar som legat i kö i två år. Intresset ökar hela tiden för att montera solpaneler, säger handläggaren.

Han tror att intresset sprids när någon ser att grannen monterar den förnybara energin. Företag investerar också alltmer i solpaneler.

– Jag vet inte vad det beror på att färre söker i norra Sverige, säger han.

Han säger att Energimyndigheten inte gör egna specifika insatser för att folk ska satsa mer på solpaneler.

– Det finns energi och klimatrådgivare i kommunerna som kan hjälpa dem som vill satsa på förnybar energi. En del kommuner har också upprättat så kallade solkartor, säger Gustavsson.

Energimyndighetens bidrag har funnits sedan 2009. Sedan dess har myndigheten på uppdrag av regeringen fördelat 885 miljoner kronor till landets länsstyrelser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!