SVA vill ha in döda harar

Antalet rapporter om döda harar i Norrbotten har ökat den senaste tiden. Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) vill nu att människor i länet börjar skicka in döda harar för att avgöra om det kan röra sig om harpest.

"När rapporter om döda harar ökar kan det vara ett tecken på ett harpestutbrott", säger Erik Ågren på SVA.

"När rapporter om döda harar ökar kan det vara ett tecken på ett harpestutbrott", säger Erik Ågren på SVA.

Foto: Göran Ekeberg

PITEÅ2019-08-01 12:58

– När rapporter om döda harar ökar kan det vara ett tecken på ett harpestutbrott. Vi hoppas på att få in harkroppar för att bekräfta detta, säger Erik Ågren, viltpatolog på SVA.

Anledningen till att harar inte skickats in kan bero på att harar som hittats har grävts ned för att sedan inrapporteras. Vid de tillfällena har harkropparna inte varit tillräckligt färska för att skickas in på analys.

– Kroppen ska vara nydöd, inte ha några fluglarver i sig och inte lukta illa. Har den ruttnat eller blivit delvis uppäten är det inte lika intressant, förklarar Ågren.

– Vi har inte fått in några harar från Norrbotten ännu, men vi hoppas få in några snart.

Sjukdomen, som också kallas tularemi, kan överföras till människor via direktkontakt med smittade djur. Även om människor inte är lika känsliga för sjukdomen kan ändå symtom som hög feber, huvudvärk och illamående uppstå. Om smittan har överförts via luftvägarna drar personer på sig lugninflammation – vid intag av smittat vatten uppstår sjukdom med sår i munnen och svalget, enligt information från folkhälsomyndigheten.

Sjukdomen är dock inget som påverkar älgjakten.

– Det är inget problem för jägarna och inget problem för älgarna, säger Niklas Lundberg, jaktvårdskonsulent och viltprovtagare vid Jägareförbundet Norrbotten.

Dock understryker han vikten av god handhygien när döda harar ska hanteras. Förbundet kan även assistera när privatpersoner hittar döda harar genom inhämtning av kadavren som sedan skickas till SVA för analys.

– Folk hör av sig oftare, det är det vi ser. Det är inte ovanligt att de hittar harar på gårdstomten där djuren lägger sig och dör, säger Lundberg och tillägger att förbundet har ständig kontakt med SVA.

– Det är naturens gång och inget märkligt i sig.

Det är främst under sensommar och tidig höst som sjukdomen börjar upptäckas. Myggor är vanliga bärare av bakterien, men även kontakt med sjukt djur kan föra smittan vidare. Utöver god handhygien är handskar viktiga vid hantering av döda harar.

Enligt smittskyddslagen är tularemi en anmälningspliktig sjukdom, och då ska inträffade fall anmälas till smittskyddsläkaren i landstinget/regionen och till folkhälsomyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!