Sushinäringen expanderar

Sushivågen sveper in med full kraft. Nyligen öppnades två nya restauranger i Piteå – och nu expanderar etablerade Sushi & Te med ytterligare en restaurang i Skellefteå.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2017-02-22 12:05

Våren 2010 drog den japanska matkulturen in på allvar över Piteå när Sushi & Te öppnade ortens första nischade suhirestaurang i centrala stan.

Men knappt hade näringen börjat få fart i nyrenoverade lokaler innan fastighetsägaren Rawi flaggade för att huset var utdömt och skulle jämnas med marken inom snar framtid.

– Beskedet kom bara nio månader efter öppnandet och visst kändes det väldigt surt, konstaterar Niclas R Kasselskog.

– Vi valde ändå att köra på, fortsätta som tidigare, men däremot har tänkta investeringar i lokalen aldrig blivit av med ett rivningshot hängande över oss, säger han.

År efter år har passerade dock med huset intakt – och så i höstas kom överraskande kontraorder från fastighetsägaren.

– Huset ska bli kvar och till en del byggas om till bostäder för nyanlända. Och vi har fått löfte om att bli kvar i minst fem år till, säger Niclas R Kasselskog.

Samtidigt har ytterligare två sushirestauranger nyöppnat i Piteå, dels Sushi Odod i innerstan dels Sushibaren på Backen.

– Konkurrensen har hårdnat och självklart har det märkts inledningsvis. Men vår ambition är att bli kvar där vi verkat i sju år och även utöka med ytterligare en sushirestaurang i Skellefteå, säger Niclas R Kasselskog, själv bosatt i Byske mitt emellan Piteå och Skellefteå.

Längre fram under våren avser Kasselskog att slå upp sin nya inrättning i Skellefteå.

Sushi

Sushi är en japansk maträtt bestående av vinägerkryddat rundkornigt ris, vanligen tillsammans med fisk, rom, skaldjur och/eller vegetariskt.

Sushi ätes vanligen tillsammans med wasabi, inlagd ingefära (Gari) och japansk soja.

Vanliga ingredienser i sushi är tonfisk, räkor (oftast större sorter, exempelvis tigerräkor), lax, krabba, avokado, gurka, bläckfisk och ål.

Annat man kan ha i sin sushi-rulle är olika sorters kött och kyckling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!