Surdegsbak och tjejsnack

Tjejsnack och mat från världens alla hörn. När språkintroduktion på Strömbackaskolan bjöd in till en tjejkväll på Herrgården blev det mycket skratt.

Bagare. Ett glatt gäng som bakade kladdkaka: Nuriyan Taymaskhanova, Marzie Gkari, Anashka  Taymaskhanova och Poonyanet Boonsai.

Bagare. Ett glatt gäng som bakade kladdkaka: Nuriyan Taymaskhanova, Marzie Gkari, Anashka Taymaskhanova och Poonyanet Boonsai.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2016-05-05 18:58

Redan i hallen möts PT:s reporter och fotograf av de härliga dofterna, inne i det stora köket är matlagningen i full gång vid olika stationer. Tjejerna på språkintroduktion på Strömbackaskolan kommer från Kina, Thailand, Eritrea, Afghanistan, Somalia, Ryssland och Syrien – det blir med andra ord mat från världens alla hörn.

– Killarna gör så mycket annat, de spelar fotboll och går på gymet. Vi tänkte att nu gör vi något tillsammans med tjejerna. Många av dem är så duktiga på att laga mat, vi är helt överflödiga här - det är experter! säger Magdalena Andersson, en av lärarna.

På menyn fanns bland annat kinesiska dumplings med köttfärs, eritreanskt surdegsbrödet injera, afghansk kabuli med lammkött, ris, russin, morot och kryddor, och baba ghanoush är en röra av bakad aubergine som mosats med vitlök och olivolja.

Till dessert (och det enda svenska inslaget) blev det kladdkaka med frukt och grädde.

– Det är kul att träffas och roligt att få laga mat också, säger Nuriyan Taymaskhanova, Ryssland, som stod för desserten tillsammans med bland andra Poonyanet Boonsai från Thailand. På plats under kvällen fanns också hennes syster Anashka Taymaskhanova.

Det var varm och immigt i köket och från stationerna hördes surr och glada skratt från tjejerna.

Tanken med den här tjejkvällen var att tjejerna skulel få lära känna varandra, men framåt finns också planer på att anordna fler tjejkvällar och då även bjuda in till exempel ungdomsmottagningen och kvinnojouren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om