Supersatsning ska kapa köerna

Investeringsbeslutet är taget och om cirka ett år beräknas den nya MR-kameran vara klar att använda på Piteå sjukhus. Då kommer Piteå att ha två MR-kameror i drift fram till 2021.

Behov. "Vi har en underkapacitet i länet idag. I Piteå kör vi vår gamla MR-kamera för närvarande, men när den nya är på plats om cirka ett år så har vi två igång i väntan på att Sunderbyn blir klar med sin ombyggnation i slutet av 2020" säger Rickard Forslund, enhetschef på röntgenavdelningen i Piteå.

Behov. "Vi har en underkapacitet i länet idag. I Piteå kör vi vår gamla MR-kamera för närvarande, men när den nya är på plats om cirka ett år så har vi två igång i väntan på att Sunderbyn blir klar med sin ombyggnation i slutet av 2020" säger Rickard Forslund, enhetschef på röntgenavdelningen i Piteå.

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2018-01-16 20:03

I december 2017 tog regionstyrelsen beslut om hur länets magnetröntgenkapacitet ska organiseras. Kustområdet prioriteras eftersom de flesta som väntar på magnetröntgen är bosatta där. Den borgerliga oppositionen vill hellre att Kiruna sjukhus utrustas med MR-kamera. Mot detta talar att Malmfältens behov redan ombesörjs med råge av MR-kameran i Gällivare.

Idag brottas Region Norrbotten med underkapacitet. Cirka 2 400 länsbor står i kö och med jämna mellanrum hyr regionen in extern hjälp i form av en röntgenvagn som står parkerad utanför sjukhuset i Sunderbyn.

Regionstyrelsens beslut innebär att sista kvartalet 2020 ska det finnas två MR-kameror på Sunderby sjukhus, en på Gällivare sjukhus och en på Piteå sjukhus. Idag har Norrbotten en kapacitet som motsvarar 83 000 invånare per MR-kamera. Det kan jämföras med Västerbottens 44 000 invånare per MR-kamera.

– Från slutet av 2020 får vi en bättre situation. Det innebär betydligt kortare väntetider för patienterna, säger regionrådet Maria Stenberg (S).

Det första steget är ombyggnationen som beräknas kosta tio miljoner på Piteå sjukhus. Samtidigt ska en ny MR-kamera för drygt 15 miljoner köpas in.

– Vi kör vår gamla MR-kamera för närvarande och när den nya är på plats om cirka ett år så har vi två igång i väntan på att Sunderbyn blir klar med sin ombyggnation, säger Rickard Forslund, enhetschef på röntgenavdelningen i Piteå.

Den nuvarande MR-kameran i Piteå börjar bli åldersstigen och kommer att tas ur bruk när ombyggnationerna på Sunderby sjukhus blir klara i slutet av 2020. Där kommer det att finnas två MR-kameror.

– Ambitionen är att vi ska vara självförsörjande, men i nuläget är vi beroende av extern hjälp. En bidragande orsak till att vi behöver den hjälpen är för att vi måste vara snabba när det gäller cancerdiagnoser, säger Maria Stenberg.

Maskiner är bra, men kompetent bemanning är minst lika viktig. I Gällivare är det svårt att få tag på röntgenpersonal, men i Piteå är situationen bättre.

– Just nu har vi full bemanning sjuksköterskor och när det gäller läkare hjälps hela länet åt med bilddiagnostiken, säger Rickard Forslund.

Hur ser kösituationen ut?

– Akuta fall prioriteras. För halvprioriterade kan det handla om fyra månader och för oprioriterade åtta månader.

Hur ser det ut efter 2020?

– Svårt att sia om. Bättre, men behoven kommer nog alltid att vara stora, säger Rickard Forslund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!