Superlusen som tål bekämpningsmedel

Den resistenta superlusen, som skapat stora problem i övriga Europa, har nu nått Sverige. Blodsugaren är motståndskraftig mot det aktiva ämnet i lusmedel och kan därför vara svår att få bort från håret.

Det finns ett stort utbud av lusmedel på Apoteket, men bara några enstaka biter på den resistenta superlusen.

Det finns ett stort utbud av lusmedel på Apoteket, men bara några enstaka biter på den resistenta superlusen.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2008-09-04 06:00
Lusepidemier är vanliga så här i skolstartstider. Barn upp till tio år, som går på förskola eller skola, är mest utsatta. Flickor drabbas oftare av huvudlöss än pojkar, men båda könen kan vara symptomfria bärare och sprida lössen vidare.
- Vi rekommenderar att man använder luskam i första hand och håller ett vitt papper under. Luskammen har ett förstoringsglas vilket gör det lättare att upptäcka lössen, säger Lotta Hunesjö, platschef på Apoteket Falken i Gallerian.
Människolusen förekommer i två underarter, huvudlusen och kropps- eller klädlusen, som är mycket lika varandra.
En huvudlus är två-fyra millimeter lång, smutsgul, nästan genomskinlig och ganska platt. Den har sex kloliknande ben som den klättrar på hårstråna med.
Några gånger per dygn biter lusen hål på huden och suger blod. Den förökar sig snabbt - honan lägger 200-300 millimeterstora ägg nära hårbotten under sin månadslånga livstid.
Skapar klåda
Huvudlusen trivs bara hos människan och kan inte hoppa eller flyga. Den sprids nästan bara genom kontakt hår mot hår, till exempel när barn leker nära varandra eller när en vuxen sitter med sitt huvud mot ett barns under en mysig godnattsaga.
Lössen skapar ofta klåda i hårbotten. Om någon i ens närhet drabbats av huvudlöss bör man undersöka sitt hår, helst med luskam, i cirka två veckors tid.
- Det är viktigt att bara behandla när man har sett löss i håret och inte "för säkerhets skull". Läkemedelsverket rekommenderar Prioderm för alla över två år. Det är jätteviktigt att man följer bruksanvisningen, säger Lotta Hunesjö.
Någon ökad försäljning av lusmedel har hon inte märkt av ännu.
- Men det brukar alltid komma. Däremot har vi sålt fler luskammar än vanligt, berättar Hunesjö.
Resistent lus
Smittskyddsinstitutet slår nu larm om att det finns löss som har blivit resistenta mot insektsgifter. Det har man kommit fram till genom ett projekt där levande löss har samlats in och undersökts i laboratorium.
Upptäckten är dock inte särskilt överraskande - flera andra länder, exempelvis Danmark, Frankrike och England, har en längre tid haft problem med huvudlöss som tål bekämpningsmedel.
Det finns dock sätt att döda superlusen - Paranix och Hedrin är två mekaniska medel som biter på blodsugaren och som säljs på apoteket. De kapslar in lusen och stänger av dess andningsvägar och mot detta kan lössen inte utveckla någon motståndskraft - de kvävs, torkar ut och dör.
Paranix och Hedrin är dock inte utvärderade av Läkemedelsverket.
Råd för behandling av löss
Alla människor kan bli smittade av huvudlöss. Undersök era barn noga oavsett kön och ålder - och även er själva.
Kamning är det bästa sättet att hitta löss. För att undgå lusproblem hos barn bör man undersöka barnet helst en gång per vecka. Har barnet löss så börjar det ofta inte klia förrän efter en vecka eller så kan barnet vara symtomfritt.
Om ni hittar löss på ert barn så tala om det. Ju fler som vet om att ert barn har fått löss desto bättre. Ge besked till skolan eller förskolan och andra som ert barn varit i kontakt med under de senaste veckorna.
Finns det löss inom familjen ska även andra familjemedlemmar undersökas. Alla med löss bör behandlas samtidigt.
Behandling ska enbart göras på personer som har löss. Ett onödigt användande av lusmedel riskerar dessutom att öka resistens bland löss.
När lusmedel används är det viktigt att man läser bruksanvisningen och följer den. Det är även viktigt att man upprepar behandlingen efter sju dagar. Det är nämligen inte säkert att lössens ägg dör vid första behandlingen.
Löss kan inte överleva utanför håret, de är väl anpassade för ett liv i hår. De lever på vårt blod, har utvecklade gripklor för att kunna ta tag och ta sig fram på våra hårstrån. Lössen lämnar inte detta område frivilligt. De går alltså inte över till mössor, sängkläder eller kuddar. En lus som lämnar håret är troligen skadad och lever högst ett till två dygn.
Källa: Smittskyddsinstitutet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om