De resistenta bakterierna, som MRSA, har de flesta hört talas om. Superbakterier som står emot i princip all antibiotika ställer till det i sjukvården. Men dessa bakterier har även fått fäste hos djur.
De resistenta bakterierna ökar lavinartat och i sydeuropa till exempel är situationen än värre. Man kan tala om ett skenande problem som är på väg att bli ohanterbart. I Spanien har man fått bränna ner en hel avdelning på ett sjukhus då det var enda sättet att bli av med MRSA-bakterien.
MRSA har konstaterats hos katter, hundar och nötkreatur i Sverige.
- 53 fall hos hundar var det i Sverige 2011, säger Greko.
Denna hundars sjukhussjuka sprider sig över Sverige, inom och mellan djursjukhus och är ett jätteproblem. Djur kan bära superbakterier som sedan smittar människor som i sin tur smittar djur. Det går runt i en ond cirkel.
Oroande utveckling
Den generösa antibiotikaanvändningen både hos djur och människor är orsaken.
- Det är djupt oroande. Jag har jobbat med antibiotikafrågor hos djur sedan 1995 och för tio år sedan började det skena iväg och i dag går utvecklingen snabbt mot det sämre. Vi lever inte i en isolerad värld, vi reser och djuren reser och i takt med att fler djur smittas drabbas fler människor och så går det runt mellan människor och djur, säger Greko.
I Europa är man frikostig med antibiotika till hundar, i Sverige har man kommit längre och är mer restriktiv. Varje människa och djur har flera kilo bakterier på sig, i sig och med sig. Bakterierna finns överallt utan att det för den skull betyder sjukdom.
- Men det är viktigt att säga till veterinären om man fått behandling av sin hund utomlands. Hundar kan vara tysta bärare av smittor utan att själva vara sjuka, men smittan kan överföras till en annan hund som har ett sår.
Greko tycker inte att man behöver vara rädd i vardagen men man ska vara bekymrad för framtiden. Värsta scenariot är att man inte kan behandla sjuka djur.
- Eller att politikerna bestämmer att läget är så allvarligt att antibiotika inte längre får användas på djur. Det vore ju en katastrof eftersom antibiotika är en nödvändig beståndsdel i modern vård. Men blir det för mycket resistens går det inte att behandla sjukdomen.
Arbetsmiljöproblem
För människor som jobbar med djur har de resistenta bakterierna blivit ett arbetsmiljöproblem. De riskerar att smittas.
I Norrbotten är man föregångare med att jobba hygieniskt på djurklinikerna och det är den viktigaste åtgärden för att stoppa smitta.
- Veterinärer måste titta på alternativen innan man tar till antibiotika även om det blir mer arbetskrävande behandlingar.
2006 kom det första fallet med MRSA på djur och sedan dess har 50 fall till uppdagats.
- I år har vi haft ett 20-tal med hund och ett 20-tal med hästar. I Sverige måste alla fall rapporteras.
I och med att problemet med resistenta bakterier uppmärksammas hos våra husdjur är det viktigt med dialog med sjukvården. För att förebygga spridning träffas veterinärer och läkare från sjukvården och diskuterar problemen. På djursidan lär man sig att bli lika hygienisk som sjukvården.
- Det förbyggande arbetet är viktigt. Regelbunden dialog mellan fyrbenta och tvåbenta förebygger spridning.
MRSA är vanligare hos människor än hos djur i Europa.
Alla människor bär på resistenta bakterier men det är ingen fara bara de inte aktiveras av en infektion.
- Åker man till exempel till Indien får man troligen bakterier som är resistenta, men får de vara ifred så normaliseras de. Men får man antibiotika när man kommer hem kan den resistenta bakterien komma fram.
I vissa länder har man redan bränt sina skepp. Människor dör på grund av att sjukdomar inte går att bota med antibiotika längre.
- Just tarmbakterier är de som sticker iväg ur resistenssynpunkt.
Redan i dag dör människor på grund av att antibiotikan inte biter.
- Vi ska vara vansinnigt tacksamma för att läkaren inte skriver ut antibiotika för förkylningar. Stoppas inte detta kommer vi inte att kunna genomföra sjukvårdande behandlingar som operationer och liknande. Det här är ett problem för alla människor, inte bara de sjuka.