Bakterien har ökat kraftigt vid svenska sjukhus och den jämförs med sjukhussjukan MSRA eftersom båda är kraftigt resistenta mot antibiotika.
Bara i Norrbotten noteras ett 20-tal fall under årets första nio månader. Hälften noteras från öppenvården och hälften från sjukhusvården.
Huvudsakligen handlar det om urinvägsinfektioner bland patienter i olika åldrar.
Men även om ESBL betraktas som särskilt motståndskraftig, kan spridningen bekämpas både effektivt och framgångsrikt.
- Vi har inget särskilt åtgärdsprogram, däremot driver vi sedan något år tillbaka ett projekt kallat VRISS, berättar Marie Asplund som är verksamhetschef vid Ivak-kliniken på Piteå älvdals sjukhus.
Inga siffror
VRISS står för vårdrelaterande infektion ska stoppas och körs gemensamt inom operation, ortopedi och den postoperativa enheten.Asplund säger sig inte ha några siffror på om och i vilken utsträckning sjukhuset drabbats av ESBL-bakterien.
- Jag måste i så fall hänvisa till de vårdhygieniskt ansvariga centralt, säger hon.
Men enligt hennes bedömning rör det sig om ytterst få fall och jag kan bara tala för Ivak-kliniken.
Basal hygien
- Personligen tror jag att det hänger samman med vårt VRISS-projekt, säger hon.Projektet kan enkelt beskrivas som gamla vedertagna basala hygienmetoder och klädregler.
- Det här är ganska enkla metoder, men oerhört viktiga, konstaterar hon.
Det handlar exempelvis om att smycken inte får förekomma, handtvätt i sprit och byte av kläder före och efter genomförda operationer.
Men även om det här kan uppfattas som naturlig sjukhushygien, kan missar uppstå.
- Risken finns alltid om det uppstår slentrian, men det är egentligen detta som VRISS-projektet sätter fokus på, att vi hela tiden tänker och arbetar efter de här rutinerna, säger Marie Asplund.
Det finns sjukhus runt om i landet som vidtagit extraordinära åtgärder för att möta och mota ESBL-bakterien.
Bland dessa finns Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Minskat
Sjukhuset har varit värst drabbat med nära 260 personer som burit på den multiresistenta bakterierna av typen ESBL. En åtgärdsplan på 37 punkter har lyckats minska antalet nya fall till ett enda efter sommaren.En del av åtgärder har varit krävande, som 27 nya vårdplatser, den tidigare trängseln gynnade smittspridningen, man har också flyttat avdelningar för att undvika kontakt mellan patientgrupper.
Så konkret har ansvariga vid Päs inte varit. Dels för att förekomsten av superbakterien inte uppstått i samma utsträckning, men dessutom är Päs i en helt annan storleksordning.
- Som jag sa tidigare har vi inga generella direktiv. Däremot är vi väldigt medvetna om riskerna och med VRISS-projektet arbetar vi kontinuerligt för att minimera möjligheten att patienter ska drabbas, säger Marie Asplund.
- För det är ingen tvekan om att multiresistenta bakterier är ett hot mot patienten.
Extra vaksam
Verksamhetschefen betonar också att personal är extra vaksam i de händelser det kommer patienter som vårdats utomlands, exempelvis i samband med semester.Likväl genomgår även personal som anställs och som tidigare arbetat utanför Norden.
- Ett mycket enkelt test, men nödvändigt eftersom vi vet att förekomsten av den här typen av bakterier är vanligare i utomnordiska länder.