Sänkt reduktionsplikt hårt slag för Sunpine

Sunpine minskar produktionen av råtalldiesel med 30 procent. Den kraftigt sänkta reduktionsplikten blev ett hårt slag för företaget och den svenska marknaden är i princip död. "Räddningen är leveranser till utlandet", säger Sunpines vd David Öquist.

"Vi minskar produktionen med 30 procent", säger David Öquist, vd Sunpine. (Arkivbild)

"Vi minskar produktionen med 30 procent", säger David Öquist, vd Sunpine. (Arkivbild)

Foto: Christoffer Markström

Piteå2024-01-31 19:00

Den minskade reduktionsplikten sänkte bränslepriserna över en natt vid årsskiftet och många privatpersoner och företagare var nöjda. Men regeringens beslut innebar ett hårt slag för Piteåföretaget Sunpine som tillverkar råtalldiesel.

undefined
Sunpine ser den svenska marknaden som i princip död efter den sänkta reduktionsplikten och blickar mot utlandet där intresset för biobränsle är stort. (Arkivbild)

– Vi gör ju biobränsle och på kort sikt påverkas marknaden ganska kraftigt och vi påverkas av den förstås. Samtidigt tror vi inte att framtiden kommer att bestå av fossila bränslen så på ett sätt fortsätter vi satsa, men kanske inte som vanligt, säger David Öquist.

Reduktionsplikten innebär kortfattat att fossil diesel ska förses med en viss procent biobränsle för att bli miljövänligare. För att sänka priset på drivmedel beslutade regeringen av minska kravet på biobränsle i diesel drastiskt – från 31 procent till 6 procent. 

undefined
Sunpine producerar i huvudsak råtalldiesel i sin fabrik, men man tillverkar också harts och bioolja som är en grön eldningsolja. (Arkivbild)

– Alla som jobbar med biobränslen på den svenska marknaden påverkas av det här. Vi minskar produktionen med 30 procent och den tillväxt vi haft de senaste åren pausar vi tillfälligt, däremot kommer vi inte att reducera bemanning, säger Öquist.

Sunpines affärsmodell är att tillverka ett miljövänligt drivmedel av restavfall från skogsindustrin.

– Vi tar tallolja från massabruk och gör en vegetabilisk olja som vi raffinerar och skickar till bränslebolagen. De hydrerar den och processar den till HVO. Man ser ingen skillnad på vår produkt och fossil diesel – en dieselbil går utmärkt på biobränsle från Sunpine, säger vd:n.

Problemet är dock att det är dyrare med biodiesel än med fossil diesel och det påverkar priset på bränslet. Men att sänka reduktionsplikten är fel väg att gå menar David Öqust. 

undefined
Sunpine minskar tillverkningen av råtallolja i sin fabrik efter att regeringen sänkte reduktionsplikten i Sverige. (Arkivbild)

– Jag förstår resonemanget med att få ned bränslepriserna, men det jag inte förstår är att man väljer att plocka bort den enda hållbara delen i bränslet. Man kunde ju ha jobbat med andra delar, biobränslet stod för fyra kronor, resten är någonting annat, säger han.

Nu när den svenska marknaden i princip är död för biobränsle blickar Sunpines vd utomlands.

– Vi ser inte att marknaden finns i Sverige längre och både vi och våra kunder måste få en avsättning på HVO i utlandet. I övriga Europa ökar intresset för biobränslen och det är de länderna vi kommer att jobba mot framöver, säger han.

Reduktionsplikten på bensin sänktes från 7,8 procent till 6 procent och därför påverkades bensinpriset mindre än dieselpriset av regeringens beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!