Sunpine klarade coronakrisen utan att permittera

Sunpine drabbades hårt när oljemarknaden gick på knäna. Trots nedgången valde bolaget att varken varsla eller permittera. "Vi har gått bra i många år och så fort vi börjar gå dåligt ska vi inte leva av staten", säger vd David Öquist.

Sunpine börjar nu vara tillbaka på lönsamhetsnivåer innan coronapandemin bröt ut. "Vi ser att bränsleindustrin börjar komma igång igen", säger David Öquist.

Sunpine börjar nu vara tillbaka på lönsamhetsnivåer innan coronapandemin bröt ut. "Vi ser att bränsleindustrin börjar komma igång igen", säger David Öquist.

Foto: Maria Johansson

Piteå2021-02-23 19:00

Som leverantör av förnybar råtalldiesel till oljejätten Preem blev Sunpine i Piteå också starkt påverkade när transportindustrin och därmed oljemarknaden nästan tvärdog när coronapandemin bröt ut.

– Alla stora oljebolagen gick på knäna förra året. Vi gör ett fordonsbränsle och även om det är en grön diesel så är den avhängig hela transportmarknaden, säger David Öquist, vd på Sunpine.

Enligt honom bestämde de sig tidigt för att inte varsla eller permittera personal om det inte blir absolut nödvändigt.

– Väldigt många i vår sits har permitterat, men vi har inte gjort det trots att vi kanske hade möjlighet. Sunpine har gått bra i många år och direkt det går sämre ska man inte leva på statliga medel. Istället har vi tömt våra skattkistor ganska mycket under förra året. 

2019 gjorde Sunpine ett positivt resultat med cirka 100 miljoner kronor och de två åren före det låg överskottet efter finansiella poster på 217 respektive 255 miljoner kronor. Bokslutet för 2020 är inte färdigt än, men enligt David Öquist kommer det landa på ett tiotal miljoner i vinst. 

– Det är ganska lite för en så stor fabrik som vi är. Vi hamnar på plusresultat men det har varit ett tungt år. Från det att coronan slog till fram till slutet av året har vi precis hållit oss flytande och det beror på marknadspriser.

2019 och 2020 har också varit två investeringsstunga år för Sunpine som byggt en ny fabrik för drygt 400 miljoner kronor. Med den nya fabriken kommer kapaciteten att stiga till cirka 150 000 kubikmeter per år, från tidigare cirka 95 000 kubikmeter. Det innebär att Sunpine kommer kunna leverera 3 procent av Sveriges dieselbehov.

– Den nya fabriken går otroligt bra och vi är nu tillbaka på lönsamhetsnivåer som vi hade innan krisen. Sedan gäller försiktighetsprincipen fortfarande. Man pratar om en tredje våg och jag kommer inte andas ut förrän alla är vaccinerade.

Trots att pandemin inneburit ett ekonomiskt avbräck för Sunpine så är David Öquist förhoppningsfull om framtiden.

– Pandemin har gjort att transportsektorn stannat upp, men det har också inneburit att omställningen till det fossilfria har fått ännu mer fart. Även om man förbrukar mindre bränsle i världen så blir efterfrågan på våra produkter bara större och större.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!