Margareta Lundgren, chef för Städ centrala på kommunen, är medveten om att busstationen är ett problemområde, trots att det avsatts två timmars städning av vänthallarna varje vardag.
– Tyvärr är ju städning en färskvara, säger hon. Vi kan städa hur fint som helst, men vi råder inte över vad som händer i lokalen sen vi lämnat den.
Busstationens vänthall är indelad i två sektioner, varav den ena inre delen håller stängt från sen eftermiddag till tidig morgon. Enligt Margareta Lundgren är problemen inte lika stora i den delen, utan det är framför delen som håller öppet längre som det svinas ner och blir osnyggt. Hon konstaterar att den som städar vänthallarna kan mötas av vilken syn som helst på morgonen, det kan vara allt från att det urinerats på golvet, till spyor och ren vandalisering.
– Men även om det är olustigt för den som ska städa finns det ingen direkt hotbild i övrigt, säger Margareta Lundgren.
Även om städenheten formellt ansvarar för städningen, sköts den numera av personal från Kultur, park och fritid, för att möjliggöra för säsongsanställda att få mer arbetstid.
Kent Eriksson, enhetschef för simhallar och anläggningar, säger också att han inte fått några signaler om arbetsmiljöproblem – annat än att det vissa dagar kan vara väldigt smutsigt och nedgrisat. Den enda lösning han ser i dagsläget är att ökade anslag.
– Vi kan givetvis städa oftare, men då krävs det att vi får mer pengar, säger han.
Det är framför allt vintertid som det är tungstädat, då den öppna hallen används som värmestuga av missbrukare. Men Piteå är inte ingalunda ensamt om att ha en sunkig busstation, obemannade vänthallar brukar vara extra utsatta. Kommunalrådet Helena Stenberg (S) konstaterar för sin del att problemet med att busstationen är ett tillhåll är mångbottnat, och att det involverar fler aktörer, som polisen och socialförvaltningen.
– Men när det gäller städningen har politiken har inte har fått några signaler om att det är är ett problem, säger hon.
Om planerna på Norrbotniabanan blir av innefattar det byggandet av ett nytt resecentrum. Fram till dess får lokalvårdarna och resenärerna av allt att döma hålla till godo med dagens situation.