Summergames mathållning ett problem

Hur ska Summergames och andra mindre idrottscuper i Piteå klara mathållningen i framtiden? I de framtida storköken kommer knappast obehörig personal att släppas in. En möjlighet är att föreningarna köper mat av kommunen.- På något sätt ska vi hitta en lösning, lovar Jan Ställ, chef för fastighets- och servicekontoret.

Gudrun Lundström, som är en av cheferna för måltidsverksamheten i Piteå, får givetvis röra om i grytorna, men hur det blir med föräldrar och andra i skolköken under Summergames i fortsättningen är inte bestämt.

Gudrun Lundström, som är en av cheferna för måltidsverksamheten i Piteå, får givetvis röra om i grytorna, men hur det blir med föräldrar och andra i skolköken under Summergames i fortsättningen är inte bestämt.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ.2008-12-01 06:00
Om tre år ska storköksorganisationen vara helt genomförd. Fem storkök, bland annat Strömbackaskolans kök, ska serva Piteå kommuns skolor, förskolor och äldreomsorg med mat. Det innebär att storköken förmodligen måste vara igång även under helger och lov.
- Där blir det produktion varje dag och det är en anledning till att det blir svårt för föreningar och andra att låna storköken. En möjlighet kan vara att Summergames köper mat av oss, säger kostchefen Maria Stoltz.
Skärpta lagar
Ett annat hinder kan vara skärpta livsmedelslagar. Egentligen trädde denna EU-lagstiftning i kraft redan 2006, men Piteå kommun har haft dispens vid förskolor och andra enheter med mindre än 40 barn. Nu är det slut med det. Vecka 44 fick all kökspersonal utbildning om vad som krävs. Mycket handlar om dokumentation, hantering och egenkontroller.
- Ansvaret för maten ligger redan på kökspersonalen, men vi måste se över arbetsordningen, rutinerna och egenkontrollen under Summergames och andra
cuper, säger Jan Ställ.
Hitta lösning
Ställ betonar att cuperna är en viktig angelägenhet för kommunen och han är övertygad om att det ska gå att hitta en vettig lösning på problemet.
- Det ska hanteras smidigt. Vi kan givetvis inte bryta mot gällande livsmedelslagar, men vi ska sätta oss ner med berörda och diskutera fram en lösning.
Hur kan en sådan lösning se ut?
- Det vet jag inte, men en lösning kan vara att föreningarna köper maten av oss. Eller att vi till vettiga priser står för en del av bemanningen. Det är möjligt att det kan innebära viss fördyring, men det vet jag inte heller i nuläget, säger Jan Ställ.
Inga generella nej
Vid mindre cuper räcker det ofta med ett mindre kök, men exempelvis Christinaskolans kök ska göras om till mottagningskök.
Finns det någon lösning på
det problemet?
- Det går ju att lämna viss utrustning så att mottagnings köken kan användas vid enstaka tillfällen.
Miljö/byggkontoret är tillsynsmyndighet i kommunen, men enligt handläggaren Roger Andersson finns det inga planer på att sätta käppar i hjulet för exempelvis Summergames.
- Grunden i livsmedelslagen ska givetvis följas, men vi går inte ut med några generella nej. Att använda storköken som förr går kanske inte, men det finns säkert andra sätt. Det är upp till berörda förvaltningar att bedöma risker och följa regelverk, säger Roger Andersson.
FAKTA Rubrik
Text
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om