Succémetod ska förebygga sjukskrivning

Samtal kollegor emellan har visat sig vara en succémetod för att minska stress och risk för utmattning. Metoden ska nu genomsyra kommunen. "Vi ska starta två nya grupper till hösten", säger Lena Sturk, personalstrateg.

En lyckad metod för att förbygga utmattningssyndrom ska genomsyra kommunen. "Det handlar om samtal kollegor emellan enligt en strukturerad metod", säger Lena Sturk, personalstrateg.

En lyckad metod för att förbygga utmattningssyndrom ska genomsyra kommunen. "Det handlar om samtal kollegor emellan enligt en strukturerad metod", säger Lena Sturk, personalstrateg.

Foto: Annika Lahti

PITEÅ2019-04-25 12:27

Piteå kommun jobbar aktivt för att minska stress med efterföljande sjukskrivningar som följd. Sedan 2014 då sjuktalet var högt har man gjort en del.

– Vi har jobbet mer med rehab och försökt ha ett nära ledarskap då vi vet att det är viktigt för hälsan. Vi har löst vissa knutar och minskat sjukskrivningarna.

I år drog Let´s move igång och där har hälften av kommunens anställda deltagit.

– Det innebära att en arbetsgrupp ska motionera tillsammans tre gånger i veckan på fritiden. När man följt programmet får man 200 kronor per person som man sedan kan använda till något man ska göra tillsammans, säger Lena Sturk.

Enligt henne så har Let´s move gett fina effekter som bättre sammanhållning i gruppen.

– Specifika filmer för kommunen gjorda av Morgan Alling finns också att använda under en arbetsplatsträff. De är till för att jobba med kulturen på en arbetsplats.

Nu ska ett nytt sätt att arbeta förebyggande genomsyra kommunen.

– Det handlar om samtal via en strukturerad metod.

Piteå kommun deltog i en forskningsstudie 2017 i samarbete med Sveriges kommuner och landsting, Region Norrbotten och Linneuniversitetet. En enkät skickades ut till chefer inom kommunen och de som visade sig vara i riskzonen för utmattningssyndrom fick erbjudande att gå med i gruppen.

– Nio personer tackade ja. Metoden bygger på samtal och är strukturerad. Jag är ett verktyg och handledare, men det är deltagarna som gör jobbet genom att prata utifrån sig själva.

Tio samtal på vardera två timmar hade gruppen och utvärderingen visade på goda resultat. Stressnivåerna bland de som deltog hade minskat.

– Via samtalen fick man hjälp, tips och råd av andra och "läxor" att ta tag i till nästa gång. Det handlade om små saker som inte tog för mycket tid. Exempelvis att träna två gånger för återhämtning. Var och en hade sin egen uppgift.

Det goda resultatet gör att två nya grupper ska starta till hösten.

– Tanken är att de medarbetare som befinner sig i riskzonen med exempelvis många korta sjukskrivningar ska få gå. Jag hoppas att vi ska kunna ha såna här grupper löpande. Här kan man stötta varandra och prata öppet i en trygg miljö och inga professionella terapeuter behövs, säger Sturk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!