Tidigare i år har arbetet med Klimatlådan drivits som projekt på ett fåtal skolor men nu breddas möjligheten för elever och personal att köpa överbliven mat som annars skulle ha slängts.
– Det är riktigt roligt att projektet varit så lyckat och uppskattat. Det känns bra att vi nu kan införa Klimatlådan på bred front som en viktig del av Piteå kommuns hållbarhetsarbete, säger Marita Björkman-Forsman, ordförande i fastighethets- och servicenämnden.
En utvärdering som nämnden står bakom visar att projektet bidragit till att minska matvinnet, responsen från personal och elever har varit positiv och projektet har inte inneburit någon ökad arbetsbelastning för kökspersonalen.
– I arbetet med att minska matsvinnet är Klimatlådan ett bra verktyg. Vi har sett i våra matsvinnsmätningar att serveringssvinnet, det vill säga överbliven mat i serveringslinjen som annars skulle ha slängts, är den typ av matsvinn som vi har mest av, säger Helena Lundberg, kostchef tillika avdelningschef Måltidsservice, fastighets- och serviceförvaltningen.
Under projekttiden med klimatlådor minskades matsvinnet med närmare 160 kilo.
– Det vore fantastiskt om Klimatlådan spelat ut sin roll om några år på grund av att det inte finns någon överbliven mat, då har vi verkligen lyckats minska matsvinnet. Men fram till dess är det här en riktigt bra lösning, säger Marita Björkman-Forsman.