Styckmördare bytte kön

Han är dömd för styckmordet på Vatchareeya Bangsuan. Nu har Kristoffer Johansson, 27, bytt kön innanför fängelsemurarna, blivit Kim Marie och kommer att placeras på ett kvinnofängelse.

Vatchareeya Bangsuan mördades blott 20 år gammal. Hennes expojkvän dömdes skyldig för dådet.

Vatchareeya Bangsuan mördades blott 20 år gammal. Hennes expojkvän dömdes skyldig för dådet.

Foto:

PITEÅ2018-09-23 20:30

Hon kallades Ploj, var 20 år och försvann spårlöst under en joggingtur i Boden i maj 2013.

Efter omfattande spaningar återfanns delar av hennes styckade kropp. Expojkvännen greps och dömdes skyldig för styckmord till 14 års fängelse.

Morddomen i Piteå tingsrätt ändrades senare i hovrätten till dråp, med sänkt påföljd till tio års fängelse.

I dag avtjänar Johansson sitt straff på Norrtäljeanstalten där högsta säkerhetsklass råder. Fem år har passerat. Men den dömde styckmördaren är inte längre en han, utan en hon, efter en könskorrigering innanför murarna. I dag heter 27-åringen Kim Marie Johansson.

– Jag har känt så här sedan jag var typ fem år, berättar den intagne i en kommande TV 3-dokumentär.

I programmet framgår att Kim Marie Johansson fått permissioner för att besöka Anova i Stockholm, som utför utredning och hormonbehandling i samband med könskorrigeringar.

– Jag har hormonplåster för östrogenhormoner och så tar jag testosteronblockerare för testosteronet, säger 27-åringen i TV-dokumentären.

Som en följd av könskorrigeringen vill inte 27-åringen längre sitta internerad bland manliga fångar. Därför har Johansson ansökt om förflyttning till ett kvinnofängelse – vilket också Kriminalvården gett sitt godkännande till.

För en månad sedan fattade Kriminalvården beslut om att tillåta Johansson att avtjäna straffet på ett kvinnofängelse, antingen Hinseberg eller Ystad, båda med lägre säkerhetsklass (2 istället för 3).

Advokat Jan Kyrö, juridiskt ombud, bekräftar att det förts diskussioner om en flytt till i första hand Hinseberg som en konsekvens av könsbytet.

– Hon trivs i den rollen. Jag är ingen psykolog men jag får känslan att hon har hittat sig själv, säger Kyrö till Expressen.

Under fjolåret satt Kim Marie Johansson avskiljd från andra fångarna på Norrtäljeanstalten under långa perioder. Detta på egen begäran. I ett beslut från anstalten framgår:

"Johansson är rädd för sin egen hälsa då han enligt egen uppgift anses som avvikande och udda samt blivit kallad golbög. De andra intagna tycker att han pratar för mycket med personalen och uppträder avvikande. Samtal har förts med Johansson och hans rädsla känns äkta."

Under tiden i fängelse har Johansson gjort sig skyldig till upprepad misskötsamhet, vilket resulterat i 34 formella varningar, huvudsakligen för arbetsvägran men även på grund av otillåtet tablettinnehav.

I början av fängelsestraffet sammanställde Kriminalvården en riskprofil där risken bedömdes som hög för att Johansson skulle göra sig skyldig till hot och våld.

”Av särskild vikt bedömdes bland annat brottets art, intresset för vapen, krigföring och sprängämnen, hens personlighetsmässiga fungerande med bristande känslomässiga resurser, oflexibelt tankemönster, en sårbarhet för stress och svårighet i socialt samspel”, står det i riskprofilen, enligt Expressen.

Johansson kan bli villkorligt frigiven från sitt fängelsestraff tidigast den 24 januari 2020.

Dokumentären "I huvudet på en mördare – Kim Marie Johansson" sänds i TV3 den 11 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!