Stugägare vann taktvist

Sänk stugans tak – annars anlitar vi en entreprenör som gör jobbet. Miljö och byggnämnden hotade med vite men nu ger länsstyrelsen Stefan Kaarle rätt. ”Det här grundar sig i inkompetens”, säger stugägaren.

Stugägaren Stefan Kaarle är beviken på Piteå kommuns handläggning. Först när han överklagade till länsstyrelsen revs viteshotet upp. "Skuldbördan ligger på Piteå kommun", säger han.

Stugägaren Stefan Kaarle är beviken på Piteå kommuns handläggning. Först när han överklagade till länsstyrelsen revs viteshotet upp. "Skuldbördan ligger på Piteå kommun", säger han.

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2016-03-02 05:00

2007 byggde Stefan Kaarle en fiskestuga på Stor-Räbben i Piteå skärgård.

– Jag vet att ön är omgärdad av hårda bestämmelser för att bibehålla fiskelägrets speciella karaktär och det stödjer jag. Därför frågade jag flera gånger under byggsamrådet om ritningarna var okej. Det skulle det vara, säger Stefan Kaarle.

Sex år senare, efter en kontrollbesiktning, blev han anmodad att åtgärda ett antal punkter. Hängrännorna var felaktigt placerade, plintarna skulle bestå av natursten och fönsterspröjsen fick inte vara löstagbara.

– Där hade jag gjort fel, och det har jag åtgärdat, säger Stefan Kaarle.

Men den mest graverande avvikelsen var byggnadshöjden som uppmättes till 3,76 meter vid högsta punkten och 3,34 på lägsta stället. Detaljplanen för området tillåter högst 3,3 meter.

– Jag trodde inte det var sant. Kommunens handläggare angav att jag skulle mäta under vindskivan vilket även godkändes i bygglovet. I verkligheten skulle det mätas på ovansidan, säger Kaarle.

Att sänka stugan skulle bli en kostsam historia och eftersom kommunen inte gett någon tidsfrist avvaktade Stefan Kaarle med åtgärden.

– Jag tycker inte att det kan bli mitt fel då det är kommunen som brustit i sitt utformande av bygglovet. De borde stå för eventuella åtgärder.

Därför blev Stefan Kaarle förvånad när han slog upp Piteå-Tidningen den 25 april 2014. Då rasade miljö- och byggnadsnämndens ordförande Björn Berglund mot två byggen på Stor-Räbben, bland annat Stefan Kaarles. Om inte åtgärder skulle vidtas senast den 31 augusti hotade nämnden med att göra ingreppen på stug­ägarnas bekostnad.

– Vi anlitar en extern byggnadsentreprenör som får se till att det blir gjort, sade Björn Berglund till PT.

Stefan Kaarle överklagade vitet och den 11 februari 2016 fattade länsstyrelsen beslut. Kravet att sänka byggnadshöjden upphävs eftersom kommunen inte angett vilken åtgärd som ägaren ska vidta för att göra det. När det gäller ett trädäck som kommunen ville riva konstaterar länsstyrelsen att det är en bygglovsbefriad åtgärd som inte kan föreläggas.

– Kommunen gör fel och så hotar nämnden med att anlita någon för att såga itu min stuga. Det är helt befängt. Det här grundar sig i inkompetens hos handläggarna och det känns tragiskt att jag ska bli lidande för det, säger Kaarle och tillägger.

– Ärendet blir än mer tragikomiskt när länsstyrelsen bifaller min överklagan eftersom Piteå Kommun har formulerat sitt föreläggande till mig på ett felaktigt sätt och inte följt praxis.

Stor-Räbben

Stor-Räbben ingår i ett naturreservat tillsammans med Mellerstön och Lill-Räbben. De tre öarna är sammanbundna via strandängar, våtmarker och grundbottnar med mycket höga värden för såväl växter som djur.

Stor-Räbben hör med sina 18 meter över havet till de högsta öarna i Piteå skärgård och har sannolikt den äldsta historian.

Redan under 500-talet nyttjades Stor-Räbben av säljägare som säsongsvis bodde i enkla bostäder i klapperstenen. Yrkesfiske tros ha pågått på ön sedan mitten av 1700-talet och på 1800-talet hade den Norrbottens största fiskeläge.

Källa: Länsstyrelsen i Norrbotten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!