Studenttåget åter på Sundsgatan

Årets studentrutt körs enligt tradition längs Sundsgatan. 20 studentflak har sökt tillstånd och polisen framhåller vikten av säkerhet. ”Det är en kort färd men det är ett stort ansvar”, säger Peter Lundmark vid polisen i Piteå.

Förra årets färdväg förändrades på grund av vägarbeten. Nu körs tåget traditionsenligt längs Sundsgatan. (Arkivbild)

Förra årets färdväg förändrades på grund av vägarbeten. Nu körs tåget traditionsenligt längs Sundsgatan. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2018-06-14 18:15

Studenttåget väntar traditionsenligt under fredagen. I fjol förändrades rutten på grund av vägarbeten, där bland annat trafiken åt ena hållet på Sundsgatan var stängd. I år är körs hela rutten längs Sundsgatan. Normalt sett är det otillåtet att färdas på flak eller släp men Transportstyrelsen har utformat regler som gör den tillfälliga färden tillåten. En del i det är att meddela polisen och 20 ekipage hade på torsdagsförmiddagen sökt tillstånd, men fler kan tillkomma.

Piteåpolisen skriver på sin Facebooksida att eventuell alkohol som tas med inte får överstiga 3,5 procent. Enligt Peter Lundmark, gruppchef vid Polisen i Piteå, är det en rekommendation från Transportstyrelsen.

Enligt Piteå kommuns allmänna ordningsföreskrifter får man inte dricka alkoholhaltiga drycker som är 3,5 procent eller starkare på allmän plats, men studentflaken räknas inte dit.

– Det räknas som ett fordon och därför kan Transportstyrelsen gå ut med rekommendationen att 3,5 är tillåtet utifrån att om det är starkare än så blir det för farligt, förklarar Peter Lundmark.

När alkohol är inblandad ökar risken för olyckor och Peter Lundmark poängterar att säkerheten är viktig.

– Att det kommer drickas under kvällen är väl uppenbart men det här är under dagen. De ska ha trevligt men säkerheten får aldrig äventyras. Många är också rejält högt upp och det är tunga fordon, säger han.

Med anledning av säkerheten framhåller han vikten av att ha en flakvärd på plats som kan meddela chauffören om det händer något. Han tipsar om Transportstyrelsens hemsida som ger fler tips och råd inför färden.

Fler poliser är i tjänst en dag som denna och om någon missköter sig kan polisen rycka in. Alkoholhaltiga drycker som inte är tillåtna för personer under 20 år förekommer vanligtvis och polisen kan alltid beslagta alkohol.

– Vi försöker störa så lite som möjligt men genom god dialog innan och de rekommendationer vi skickat ut hoppas vi att de sköter sig, säger Peter Lundmark.

Samtidigt säger han att det är ett föräldraansvar också.

– Man ska vara medveten om att det ofta är premiär att dricka för ungdomarna så man försöker hålla kolla på vad de gör, var de är och prata med dem.

Polisen brukar, i mån av tid, besöka studenterna på skolområdet redan på morgonen.

Studentflak

Man får bara ta med så många passagerare och placera dem på ett sätt att det inte kan uppstå fara. Det ska finnas hållfasta skyddsräcken och bänkar ska sitta fast. Det får inte finnas farliga ojämnheter som kan öka skaderisken. Passagerarna ska kunna kontakta föraren direkt via ett kommunikationssystem ifall någonting händer. Fordonet får inte köra fortare än 20 kilometer i timmen. Släpet måste vara så stabilt att det inte kan välta. En flakvärd, som inte är med och firar, kan vara till hjälp under färden och öka tryggheten.

Källa: Transportstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!