Studentresor kan sänka betygen

Elever som åker på studentresor riskerar sämre betyg. Det är Strömbackaskolans ledning som valt att senarelägga betygsättningen för att få stopp på den ogiltiga frånvaron.

"Jag väljer att inte kalla det för studentresor. För oss är det olovlig frånvaro och det är inget som beviljas av rektorerna", säger gymnasiechefen Britta Dahlén. (Arkivbild)

"Jag väljer att inte kalla det för studentresor. För oss är det olovlig frånvaro och det är inget som beviljas av rektorerna", säger gymnasiechefen Britta Dahlén. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2019-02-11 14:34

Den 2 och 3 juni åker cirka 200 tredjeårselever från Strömbackaskolan på arrangerade studentresor till Magaluf, Rhodos och Ayia Napa. Uteliv och fest står i fokus och för många blir det en vecka med mycket alkohol.

– Jag tycker att det är ett otyg. Det kan vara så att eleven tycker det är roligt att åka iväg med klassen, men från oss finns det en oro för vad man utsätter sig för under sin skoltid. Det kan hända mycket tråkigheter och vi vill inte att våra studenters sista vecka ska gå i sorgens tecken, säger Britta Dahlén, gymnasiechef i Piteå kommun.

Klassresorna har alltid räknats som ogiltig frånvaro, men eftersom betygen sätts i samband med resorna har det funnits få möjligheter från skolan att stoppa eleverna från att åka.

– När betygen är satta är det jättesvårt att motivera eleverna att vara kvar i skolan även om undervisningen fortsätter. Därför har vi försökt att så långt det är möjligt förskjuta betygsdatumet, säger Britta Dahlén.

Den 4 september förra året tog Strömbackas ledningsgrupp beslut att senarelägga betygsdatum för årskurs 3. Detta har varit ett önskemål från lärare i många år, men det som möjliggjorde det enligt Britta Dahlén var beslutet att skicka hem elevernas betyg istället för att dela ut dem vid examen. I år sätts betygen den 10 juni, fem dagar senare än förra läsåret.

– Det ska pågå undervisning tills dess och lärarna kanske sätter slutprov eller har inlämningsuppgifter som ska vara inne då. Om eleverna är frånvarande kan det påverka lärarnas bedömningsunderlag, säger Britta Dahlén.

Förhoppningen med en senare betygsättning är också att fler ska ha möjlighet att klara sina kurser. Enligt Britta Dahlén var det bland annat en del elever som inte gjorde klart sitt gymnasiearbete i fjol vilket medförde att de inte fick någon gymnasieexamen.

– Det är extremt allvarligt om de inte får någon gymnasiexamen, säger Britta Dahlén.

Studenten är fredagen 14 juni och betygen sätts på måndag. Det innebär att vad eleverna gör sista veckan inte kommer att påverka. Britta Dahlén hoppas ändå att man tar det lugnt med festandet.

– Det finns många klasser som gör trevliga saker tillsammans, men vi förstår naturligtvis också att det kan vara en hel del festande. Då är det jätteviktigt att också föräldrarna sätter ramarna för vad som är okej. Även om barnen är myndiga så har man ändå ett visst inflytande om förälder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!