Att få ihop matlagningen som nybliven student är inte alltid lätt. Efter nästan tjugo år av mammas köttbullar måste man helt plötsligt stå på egna ben – och dessutom själv finansiera det man ska äta.
– Men det är enkelt att variera sig om man har mycket mat hemma, speciellt torrvaror som håller länge, tipsar Jonas.
Ris är basen
På en grundläggande nivå är det några saker i skafferiet som är extra viktiga att ha hemma enligt honom.
– Jag försöker alltid ha färska grönsaker och ris, man kan göra mycket av bara det. Ris fungerar på samma sätt som ett basplagg, och det är billigt. Kryddor som salt och peppar är också viktigt. Själv äger jag alla kryddor från kryddhyllan på Ica .
Men hur ska man egentligen göra för att lättare variera måltiderna?
– Att köpa så mycket färskt man bara kan! Då använder man frysen mindre och tvingas laga mat själv. Dessutom småäter man mindre då, säger Jonas.
Han har själv inte satt upp någon speciell budget för sin matlagning men känner sällan att det blir tajt i kassan. Knepet är att vara kreativ, att lära sig göra någonting gott av någonting som egentligen är ganska tråkigt.
– Med till exempel ägg kan man göra mer än man tror.
”Folk började gråta”
Favoriträtten är sushi, något han gärna lagar tillsammans med vänner. Men matlagningen går inte alltid som en dans på rosor.
– Första gången vi gjorde sushi hade någon av oss, det kan ha varit jag, i för mycket wasabi i vissa sushibitar. Det var ungefär som rysk roulette. Folk började gråta.
Att slaviskt följa instruktioner över hur ingredienserna ska fördelas händer sällan i Jonas studentkök.
– Jag följer aldrig recept. Ofta ser man något gott på TV, där de inte visar recepten. Då tänker jag ofta att det vill jag göra, sedan är det bara att testa sig fram med det man har hemma.
Vad prioriterar du först, mat eller nöje?
– Det kan vara ett nöje att laga mat om man har kompisar som gör det. Jag tror inte man behöver välja!