Studenters inflytande riskerar minska
Regeringen vill ta bort kårobligatoriet. Konsekvensen för studentkåren kan bli att de tvingas dra ner på sitt arbete med studenternas inflytande.
Amanda Björnerås, ordförande för Piteås studentkår är övertygad om att studentkåren kommer överleva trots regeringens förslag om slopat kårobligatorium.
Foto: Kårhuset Piteå
obligatoriet innebär att studenter som studerar vid högskola och universitet måste betala medlemsavgift till skolans studentkår. I dag är det en kostnad på drygt femhundra kronor per läsår. Kåren arbetar för att studenterna ska ha möjlighet att påverka sin situation bland annat gentemot skolan och kommunen. Nu har regeringen lagt fram ett förslag som innebär att det kommer att bli frivilligt att vara med i studentkåren. För
kårverksamheten betyder det att en stor del av intäkterna försvinner.
Amanda Björnerås, ordförande vid Piteå studentkår berättar att hon är positiv till själva principen.
- Jag tycker inte om tvångsanslutning och kan tycka att det finns en poäng med att kårerna måste visa sina studenter att det finns en mening med att vara med i en kår.
Blir svårt
Men statsbidraget på 105 kronor per år och student, tycker hon är för litet och att det blir svårt att klara sig på den. Hon menar att om förslaget går igenom finns det en ekonomisk risk, som innebär att intäkterna skulle minska med cirka tre fjärdedelar mot hösten 2008. Kåren arbetar hårt med marknadsföring, men detta till trots tror inte Amanda Björnerås att alla studenter kommer att ansluta sig.
- Då kommer vi få en mycket mer ansträngd ekonomi.
Hon är övertygad om att studentkåren kommer att överleva, men att det kan ta några år innan man hittar en ny fungerande struktur.
Kåren viktig
Elin Chrunak, ordförande vid Luleå studentkår, är orolig över att arbetet påverkas och att ekonomin måste säkras på andra sätt för att kunna bedriva verksamheten.
- Risken är att fokus försvinner från de viktiga arbetet med studentinflytandet.Istället får vi springa på stan och jaga studentrabatter för att locka studenter att gå med i kåren.
Ingemar Jernelöf, prefekt vid Institutionen för musik och medier i Piteå menar att studentkåren är oerhört viktig för skolan och fyller framförallt två syften.
- Den ger en kontinuitet i studentinflytandet samt att det är den enda student-
sociala verksamheten.
Han är bekymrad om kårobligatoriet försvinner just för att det fyller en social funktion för studenterna.
FAKTA Kårobligatoriet försvinner
Förslaget som föreslås träda i kraft första juli 2010, innebär att det kommer att vara frivilligt för studenter att vara medlem i studentkåren.
Studentkårerna kommer att få ett särskilt statsbidrag på 105 kronor per år och student för att säkra deras arbete.
Studentkåren kommer fortsättningsvis att kunna representera studenterna vid skolans beredande och beslutande organ.
Studentkårerna kommer att få ett särskilt statsbidrag på 105 kronor per år och student för att säkra deras arbete.
Studentkåren kommer fortsättningsvis att kunna representera studenterna vid skolans beredande och beslutande organ.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!