Luleå tekniska universitet i Piteå, i folkmun kallat Musikhögskolan, har genomgått ett stålbad de senaste åren. 2013 fanns 377 registrerade studenter på programmen. 2019 hade den siffran minskat till 201.
– Det är lätt att observera att det har gått nedåt ganska mycket. Det är färre studenter som söker till utbildningarna och när LTU fortsätter att lägga ned utbildningar blir det ännu färre tyvärr, säger Viktor Anundi Börlin som sitter i styrelsen för Piteå studentsektion.
Han ser det som en negativ nedåtgående spiral.
– I och med att det blir färre studenter blir det också mindre attraktivt att söka hit.
Han konstaterar att programmen upplevelseproduktion, danslärare och journalistik avvecklats. För några veckor sedan fick han också ryktesvägen höra om att musiklärarprogrammet hotas av nedläggning.
– Besluten kommer ofta som en blixt från klar himmel för studenterna som inte känt till vad som är på väg att ske. Många studenter har varit missnöjda.
Vad tycker du borde göras?
– Det är den svåra frågan och jag har inget bra svar. Men risken som jag ser om studenterna fortsätter att minska är att LTU i Piteå försvinner helt och hållet, säger Viktor Anundi Börlin.
Hans oro delas av studenten Patrik Andersson.
– Vi har fått höra från lärare att vår institution KKL har gått minus ekonomiskt de senaste sex åren. Jag tror det är stor risk att campus inte kommer att vara kvar om tio år. Man känner sig maktlös, säger han.
Liksom Viktor Anundi Börlin sitter han i styrelsen för Piteå studentsektion.
– Det här läsåret kom det inte in några nya journalister och danslärare. Vår nollning var också mindre än vanligt. Det är svårt att hålla hoppet uppe om att campus ska utvecklas åt det positiva hållet. Även i sektionen. Vi försöker fortsätta traditionerna, men det är färre studenter och färre som vill engagera sig.
Patrik Andersson läser tredje året på ljudteknik. Även om det är ett av de mer populära programmen så konstaterar han att det också drabbas av nedskärningarna runtomkring.
– Om man bara läser programmet så kommer man inte komma långt i arbetslivet. För att verkligen utvecklas som person och student måste man göra saker utanför kurserna också. Då behövs samarbetet med de andra programmen. Det fungerar inte om Musikhögskolan bara har jazzkandidater och ljudtekniker. Då blir vårt program också mycket sämre.
Tycker ni att LTU:s ledning gör tillräckligt för att stävja problematiken?
– Vi har inte tillräcklig insyn för att ge en rättvis utvärdering av det. Vi ser mer negativa rubriker än positiva. Då känns det inte som att de gör tillräckligt. Samtidigt vet jag att söktrycket på konstnärliga utbildningar och även journalistik har minskat nationellt.
Det är inte bara på campus som gemenskapen påverkas. Studentområdet "Ankars" där Patrik Andersson och många fler studenter bor har också börjat krympa.
– När jag började för tre år sedan var det studentfest på kvarterslokalen varannan helg. Nu är det mer fester med gymnasielever och det är ganska stökigt. Studentgemenskapen på området har gått förlorad lite även om coronasituationen såklart påverkar också, säger han.
Eftersom statistiken för antalet studenter samlas in på årsbasis finns ännu inte siffrorna på hur många studenter som går på LTU i Piteå i dag, enligt universitetsledningen.