Studentbalen gör comeback på Havsbadet

Studentbalen är tillbaka med pompa och ståt – och DJ. "Den tar inte slut vid klockan 22.00 utan det fortsätter till 01.00 eller något sånt", säger elevkårens ordförande Hannah Stenberg.

Ebba Viklund, Daniella Renlund, Alma Viklund, Hannah Stenberg, Ebba Sjöberg Öhman och Isabell Boström är i full gång med att planera studentbalen. (Arkivbild)

Ebba Viklund, Daniella Renlund, Alma Viklund, Hannah Stenberg, Ebba Sjöberg Öhman och Isabell Boström är i full gång med att planera studentbalen. (Arkivbild)

Foto: Christoffer Markström

Piteå2022-05-10 09:00

Efter två förlorade år är Strömbackaskolans studentbal nu tillbaka på Pite havsbad. Tisdagen den sjunde juni rullas röda mattan ut och Backas elevkår är just nu mitt i planeringen av en av studentveckans höjdpunkter.

– Vi har hört att det inte alltid har varit fest efteråt tidigare år, men vi har fixat så att det slår om till dansgolv vid 21–22-tiden på kvällen och så kommer det en DJ. Det tar inte slut vid klockan 22.00 utan det fortsätter till 01.00 eller något sånt, säger Hannah Stenberg och fortsätter:

– I övrigt kommer den att ha ett liknande koncept som tidigare år med röda mattan och så. Biljettpriserna kommer att ligga på liknande nivåer.

Exakt hur många biljetter som släpps är oklart.

– Det känns som att det är fler treor än vanligt, säger Ebba Sjöberg Öhman.

Utgångseleverna från Grans naturbruksgymnasium i Öjebyn kommer att vara med. Det brukar även studenterna från Älvsbyns gymnasium vara – men inte i år.

– Det blir inte med Älvsbyn i år, tyvärr. De hörde av sig väldigt sent och vi har inte haft någon information tidigare. Vi hade redan kommit igång med planeringen och biljetter och så. Då blev det väldigt svårt att få in dem i ekvationen, säger Hannah Stenberg.

Älvsbyns gymnasium har 67 utgångselever och anledningen till att man hörde av sig sent är att skolans elevråd varit vilande under pandemin. Det har även Backas elevkår varit.

– Vi fick starta upp den i början av trean igen utan att veta något. Vi ringde Sveriges elevkårer och frågade hur vi gjorde och ringde tidigare ordföranden och frågade var nycklarna till rummet fanns. Vi har fått prova oss fram, säger Hannah Stenberg.

Majoriteten av elevkårens styrelse är treor. Vanligtvis brukar ettor slussas in i elevkåren för att få rutin och nu hoppas tjejerna på att fler ska vilja engagera sig.

– Det är ju ganska mycket jobb på fritiden eftersom vi är fristående från skolan, men det är väldigt kul att vara med och delta, säger Daniella Renlund.

– Jag tror att många tror att man måste lägga ner hela sitt liv på det, men så är det inte, säger Isabell Boström.

Alla festligheter ordnar inte sig själva heller, konstaterar de.

– Är det ingen som sitter med i elevkåren så blir det ingen rolig student och det blir ingen bal som planeras heller, säger Hannah Stenberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!