Strömgården sanerad – oklart med härbärge

Strömgården är fri från vägglöss och redo att bli natthärbärge igen. Men kyrkan vill att kommunen tar ett större ansvar och än finns inget avtal mellan parterna.

Mats Björk hoppas att samarbetet med kommunen ska fortsätta i någon annan form än tidigare. (Arkivbild)

Mats Björk hoppas att samarbetet med kommunen ska fortsätta i någon annan form än tidigare. (Arkivbild)

Foto: Christoffer Markström

Piteå2018-09-13 18:00

I vintras fick härbärget på Strömgården stänga två veckor i förväg då man upptäckte vägglöss i lokalerna. I stället erbjöds hemlösa att komma till Kyrkcenter där värmestuga och tak över huvudet kunde erbjudas perioden ut.

Nu har Piteå kommun blivit kvitt vägglössen till en kostnad av 112 842 kronor. Insatsen bestod av en kemisk sanering samt värmebehandling i samtliga rum, korridor och hall.

Enligt Leif Wikman, chef för styrning och ledning på kommunledningsförvaltningen, är arbetshypotesen att Strömgården ska bli natthärbärge igen.

Men något avtal med Piteå församling är inte påskrivet. Kyrkoherden Mats Björk konstaterar att samma upplägg som tidigare år inte är aktuellt.

– De resurser som vi har gått in med tidigare har vi inte möjlighet att gå in med igen. Det blir för kostsamt. Vi mäktar inte med att driva det under samma form som tidigare. Det måste vila ett större ansvar på kommunen, säger han.

Han understryker dock att församlingen är intresserade av ett fortsatt samarbete.

– Grundproblemet är att det är en väldigt stor insats för en kort tid. Därför har vi velat förändra formen. Men vi väntar på återkoppling och kommer ta vidare samtalen med kommunen, säger Mats Björk.

Han bedömer att behovet är lika stort som tidigare vintrar – då näst intill alla nätter har varit fullbelagda.

Mats Björk vill även ta nästa steg i arbetet och stärka de hemlösa och hjälpa dem att hitta en väg ur problemen.

– Tak över huvudet är jätteviktigt, men man löser inte de här individernas problem. Hur kan vi motarbeta hemlösheten, hitta vägar in i samhället? Det är ett jättestort arbete och det handlar om mycket mer än bara tak över huvudet.

Men det akuta problemet är just tak över huvudet.

– De står inför en vinter, det är kallt och de har ingenstans att bo. Det är klart att det är en viktig fråga, säger Mats Björk.

Huruvida kommunen är beredd att ta ett större ansvar är en politikerfråga.

– Utifrån tjänsteperspektivet kommer jag att ha en träff med socialtjänsten nästa vecka för att titta på om det finns ytterligare samverkansmöjligheter. Inte bara titta exklusivt på ett härbärge, utan om det finns förutsättningar att bredda verksamheten och göra den en del av något annat, säger Leif Wikman.

Resultatet från föregående vinter är rapporterat till politiken.

– I kommunstyrelsen antagna plan till fullmäktige som tas i november framgår också att det inte finns någon färdig lösning mellan parterna, men att behoven kvarstår, säger Leif Wikman.

Ett härbärge kan vara i gång relativt snabbt efter att ett avtal är på plats.

– I fjol rullade vi i gång 1 december och avtalet slöts i november. Utrustningen finns kvar så det går att köra i gång härbärget med samma förutsättningar som tidigare, säger Leif Wikman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!