Lätt för Strömbackaskolans elever få praktikplats

Under våren hade gymnasieskolan svårt att hitta APL-platser till sina elever på de praktiska programmen. Men nu när pandemirestriktionerna lättat ser det mer lovande ut än någonsin och branschen formligen skriker efter nya medarbetare.

Strömbackaskolans elever Ella Labba, Elin Viklund, Ella Eriksson och rektor Jonas Wallin är glada över att under hösten ha kunnat påbörja sina praktikveckor.

Strömbackaskolans elever Ella Labba, Elin Viklund, Ella Eriksson och rektor Jonas Wallin är glada över att under hösten ha kunnat påbörja sina praktikveckor.

Foto: Maria Johansson

Piteå2021-11-12 08:30

Elever som utbildade sig till snickare, elektriker och rörmontörer hade svårt att hitta praktik under förra vintern och våren. Företag kunde inte ta emot på grund av restriktioner och rädsla för smittspridning. Att sedan skolan drabbades av en topp av covid-19 strax innan årsskiftet gjorde inte saken bättre. Men nu har allt förändrats.

– Nu ropar branchen efter arbetskraft och är väldigt villiga att ta emot praktikanter. Större industrier har lite striktare pandemiregler, men överlag skulle jag säga att det är en gigantisk skillnad. Det började lätta upp redan i början av sommaren, säger Jonas Wallin, rektor för el, bygg och vf (vvs och fastighets) på Strömbackaskolan.

undefined
Strömbackaskolans elever Ella Labba, Elin Viklund, Ella Eriksson och rektor Jonas Wallin är glada över att under hösten ha kunnat påbörja sina praktikveckor.

Av de elever som gick ut trean i våras fick många anställning. 

– En högre andel än någonsin av våra elever fick jobb direkt efter utbildningen. De hade det tufft så det kändes jättebra, säger han. 

undefined
Ella Eriksson, Ella Labba och Elin Viklund tror på sina yrkesval.

Det händer mycket i och med alla industrisatsningar i Norrbotten och norra Västerbotten. Rektor Jonas Wallin säger att man just nu upplever ett otroligt tryck på byggsidan. 

– De flesta av våra elever i årskurs tre på bygg har redan klart med jobb. Liknande situation är det på elprogrammet. De skriker efter elektriker just nu, säger han.

Totalt är det nu 200 elever som går i tvåan och trean. Hälften av dem går ut i vår. Ella Eriksson, Elvira Viklund och Ella Labba går i årskurs tre och tycker alla att höstens åtta veckors APL (Arbetsplatsförlagt lärande) har varit värdefull.

undefined
Ella Eriksson tycker att praktiktiden på Piteåföretagen har gett henne mycket.

Ella Eriksson går elprogrammet och hon är peppad på att jobba i yrket.

– Vi har haft praktik i åtta veckor och det har varit värdefullt. Jag har fått prova på jobb inom industrin och så har jag varit på ett installationsföretag i Piteå och gjort hemservice i olika hus, dragit slang och satt upp uttag i egnahem. Det var svårt för eleverna som gick ut i vår som inte fick chansen. Praktiken är ett sätt att få in en fot, säger hon.

undefined
"Det finns ingen tjej som jobbar som vvs:are i Piteå, men när jag och min klasskompis går ut i vår finns det möjlighet att anställa två", säger Ella Labba.

– Vi som går på vf-programmet fick inte ha någon praktik under våren så därför fick vi vara först ut nu i höst. Jag har varit på Ivab och jag har trivts jättebra, det har varit lärorikt. Man kan inte lära sig allt på skolan, säger Ella Labba. 

undefined
Elvira Viklund siktar på en framtid som snickare. "Jag har gjort praktik på olika ställen och jag har blivit bra mottagen överallt", säger hon.

Elvira Viklund valde byggprogrammet och det har hon inte ångrat.

– Jag tycker att det är jätteroligt, ett perfekt jobb för mig, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!