– Vi vet att efterfrågan på utbildningen är stor både av samhället och blivande lärarstudenter. Studenterna får fler valmöjligheter och genom att ge utbildningen på distans underlättar vi dessutom för personer som vill studera till lärare att kunna bo kvar på hemorten, säger Maria Johansson, prefekt vid Institutionen för hälsa, lärande och teknik på LTU.
Satsningen är ett led i arbetet för att utbilda fler lärare, något som inte minst behövs i Norrbotten. Ämneslärarutildningen är inriktad både mot högstadiet och gymnasieskolan och startar till hösten.
Fyra lärosäten samverkar för att utveckla modellen: Luleå tekniska universitet, Högskolan Dalarna, Högskolan i Gävle och Mittuniversitetet.
Ämneslärarutbildningarna är under året i fokus för en översyn. Regeringen har tillsatt en utredning som ska se över möjligheterna att koncentrera dem till färre lärosäten.
– Vårt samarbete stärker utbildningens kvalitet och studenternas lärandemiljö samtidigt som det resulterar i ett effektivare utnyttjande av våra resurser. Nu skapar vi en modell som kan appliceras på många fler områden, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid LTU.
Annika Niklasson, gymnasiechef för Strömbackaskolan, välkomnar satsningen.
– För Strömbackaskolans del tänker jag att denna nya utbildning kommer att bidra till att vi även i framtiden kan hålla hög kvalité genom att vi kan anställa legitimerade och kompetenta lärare, säger hon.