Taket på hus Oden har varit ett sorgebarn ändå sedan det lades efter branden på Strömbackaskolan 1989.
Det så kallade ”PW-taket” uppfördes med plåtrännor som fångar upp vattnet på taket och leder det vidare invändigt i byggnaden genom 54 avloppsrör.
– Under årens lopp har vi haft läckage i både större och mindre utsträckning. Vi har renoverat taket under åren, men vi ser inte att vi får bukt med läckaget. Då har vi sagt att en ny takkonstruktion krävs, säger Jan Ställ, chef på fastighets- och serviceförvaltningen.
Förvaltningen vill riva taket och ersätta det med en traditionell takkonstruktion där vattnet leds via utvändiga hängrännor och stuprör. Under våren har Piteå kommun haft ute projektet på anbud, men de två inlämnade offerterna visade sig kraftigt överstiga budgeten på 21,5 miljoner kronor.
– Produktionskostnaden ligger på mellan 32 och 35 miljoner kronor beroende på hur mycket oförutsett som uppstår under entreprenaden, säger Jan Ställ.
Enligt honom finns det flera orsaker till att kalkylen diffade med 13,5 miljoner kronor.
– När vi gjorde kostnadskalkylen på 21,5 miljoner ingick inte att hela den befintliga takkonstruktionen skulle rivas, men när vi kontaktade teknisk expertis fick vi rådet att riva hela taket. Vi har också räknat för lågt, men det är svårt att hitta referensobjekt på 6 000 kvadratmeter tak med en komplicerad konstruktion för vädertäckning, säger Jan Ställ och tillägger att få anbud också kan vara kostnadsdrivande.
Kommunstyrelsens arbets- och personalutskott har beslutat att avbryta upphandlingen då pengarna inte räcker till. I stället äskar fastighets- och serviceförvaltningen totalt 35 miljoner kronor för projektet i verksamhetsplanen för 2020-2022.
– Tanken är att byggstarten ska börja i maj månad 2020 istället för maj månad 2019. Jag hade gärna sett att vi hade kunnat göra det här nu, men vi måste ha finansieringen klar, säger Jan Ställ.
Gymnasiechefen Britta Dahlén har förståelse för förseningen.
– Det är klart att vi vill att det ska göras så fort som möjligt, men det viktigaste för oss är att vi vet att det kommer att bli av, säger hon.
Britta Dahlén känner inte till att det skulle vara miljöproblem nu med anledning av takläckagen.
– Sedan är det alltid problematisk när det läcker och det skapar en oro hos personalen när det kommer in vatten i huset. Men vi får lita på experterna när de säger att det inte ska finnas något organiskt material som kan påverkas.