Strömbackas sparpaket slår hårt mot yrkesprogrammen

Strömbackaskolan ska spara 3,5 miljoner och det slår hårt mot de praktiska programmen. Minskade platser på flera yrkesprogram och hopslagna klasser i engelska, svenska och matematik är några av konsekvenserna. Fem–sex anställda får lämna sina jobb och facket rasar efter beskedet.

Noomi Lundberg, lärare på Strömbackaskolan och förtroendevald i facket Sveriges lärare, är kritisk till större elevgrupper i bland annat svenska, engelska och matte som skolan föreslår. Enligt henne har många elever på de yrkesförberedande programmen problem i dessa ämnen och det kan stjälpa deras gymnasieexamen.

Noomi Lundberg, lärare på Strömbackaskolan och förtroendevald i facket Sveriges lärare, är kritisk till större elevgrupper i bland annat svenska, engelska och matte som skolan föreslår. Enligt henne har många elever på de yrkesförberedande programmen problem i dessa ämnen och det kan stjälpa deras gymnasieexamen.

Foto: Anders Thelin

Piteå2023-11-22 19:30

Stålbadet inom Piteås skolor fortsätter. Efter besparingar på drygt 20 miljoner kronor 2023, där bland annat flera stödåtgärder för svaga och utsatta elever drogs in, kommer nu ett nytt chockbesked inför nästa års budget.

undefined
Det är ett tufft läge för Strömbackaskolan. Sparåtgärder på 3,5 miljoner kronor slår hårt mot elever på praktiska program och lärarfacket befarar att många inte kommer att få godkänt i gymnasiegemensamma ämnen.

Strömbackaskolan måste spara omkring 3,5 miljoner kronor 2024 och förslaget som läggs fram till politikerna i nämnden i december innebär ett hårt slag för skolans praktiska program.

undefined
Britta Dahlén, gymnasiechef på Strömbackaskolan, bekräftar att skolan måste minska sina kostnader med omkring 3,5 miljoner kronor. (Arkivbild)

Gymnasieschefen Britta Dahlén är förtegen, men bekräftar att skolan måste minska sina kostnader med 3,5 miljoner kronor nästa år. Förslaget i sin helhet hemlighålls av skolchefen Malin Westling som säger att det är arbetsmaterial, men nu kan PT avslöja delar av sparpaketet.

undefined
Malin Westling, skolchef Piteå kommun, är förtegen om nästa års budgetunderskott som Strömbackaskolan dras med. (Arkivbild)

Enligt uppgifter till PT ingår det i förslaget att minska eleverna på bygg- och anläggningsprogrammet från 40 till 30 i varje årskurs och på el- och energiprogrammet försvinner två elevplatser. VVS- och fastighetsprogrammet drabbas hårt och blir nästan halverat i storlek. 

Dessutom slår man ihop klasserna på yrkesprogrammen så att det blir 30 elever, i stället för 15–20, i varje klass i bland annat engelska, svenska och matte – ämnen där många elever redan i dagsläget inte når målen. Det innebär att kommunen fortsätter att spara pengar på elever som har det tufft i skolan. 

Förslaget går stick i stäv med Skolverkets riktlinjer att skolorna i Norrbotten ska satsa på yrkesprogrammen eftersom den gröna omställningen beräknas ha ett stort behov av yrkesutbildad arbetskraft.

"För att möta arbetsmarknadens behov och ungdomars efterfrågan bör platser i Norrbottens län omdisponeras från högskoleförberedande program till yrkesprogram", skriver Skolverket. 

Man anser att andelen erbjudna platser bör öka på sex yrkesprogram – bygg- och anläggningsprogrammet, el- och energiprogrammet, fordons- och transportprogrammet, frisör- och stylistprogrammet, industritekniska programmet och vård- och omsorgsprogrammet.

undefined
Noomi Lundberg, lärare på Strömbackaskolan och förtroendevald i facket Sveriges lärare, tror att fem-sex i personalen får lämna Strömbackaskolan av besparingsskäl.

Även personalen drabbas och fackförbundet Sveriges lärare rasar efter besked om uppsägningar.

– Det kommer att leda till stora elevgrupper på de yrkesförberedande programmen där man har många praktiker. Många har haft anpassningar i undervisningen i grundskolan och nu ska man sätta ihop grupper med 30 elever i bland annat svenska, engelska och matematik. När man bakar ihop elever kommer personalen att minskas, det handlar om fem–sex anställda som kommer att få gå, säger Noomi Lundberg, lärare på Strömbacka och förtroendevald för Sveriges lärare.

Det har gjorts en risk- och konsekvensanalys där man ser stora farhågor. 

– Personalen får ökad arbetsbelastning och med det sprids stress och ohälsa. Elever kommer att falla, man ser att grundskolan jobbar mycket med hemmasittare och där har gruppstorleken i klasserna stor betydelse. Det kommer att synas att färre klarar godkänt betyg och får sin gymnasieexamen, säger Noomi Lundberg.

undefined
"Det kommer att synas att färre klarar godkänt betyg och får sin gymnasieexamen", säger Noomi Lundberg.

Förutom att flera anställda på Strömbackaskolan kommer att få gå slår det hårt mot elever som har det tufft i skolan och ska samsas med 30 andra om samma lärare.

– Någonstans kan vi fly, vi är vuxna lärare med utbildning. Eleverna har inte samma möjlighet. Men i skolans värld följer man budget och om budgeten inte går ihop så har satsningar ingen talan. En budget i balans är det enda som råder, säger Noomi Lundberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!