Strömbackaelever löste världsproblem
Det var många nervösa Strömbackaelever som tog plats i stadshuset när det årliga FN-rollspelet inleddes. Eleverna företrädde var sitt medlemsland inom Förenta Nationerna och framförde de politiska ställningstaganden som sina respektive länder gjort.
Ryssland möter ofta stark kritik i generalförsamlingen. Landet representerades av Moa Lidström och Mirjam Olofsson.
Foto: Mikaela Andersson
I förhandlingar och debatter försökte delegaterna hitta gemensamma lösningar på världsproblem. Ämnena som diskuterades var barns rättigheter, bistånd och skuldavskrivningar.
Jessica Gustafsson och Johanna Larsson representerade Kenya.
- Det var väldigt lärorikt att få representera ett u-land. Man inser att förutsättningarna för ens liv avgörs av var på jorden man föds, säger Jessica.
Bra metod
USA hamnade flera gånger i hetluften i den stundtals spända debatten.
- Vi visste att vi skulle bli hårt ifrågasatta och hade därför läst på extra mycket om våra svaga sidor. Det gällde att få in den amerikanska mentaliteten, säger landets representant Elina Rönnqvist.
Hennes partner Malin Larsson tycker att rollspelet är en bra inlärningsmetod.
- Man lär sig mycket om olika länder och varför det världspolitiska läget ser ut som det gör, säger hon.
Diskuterat världsproblem
Rollspelet är ett årligt återkommande moment för samhällsprogrammets andraårselever på Strömbackaskolan.
- Samhällseleverna är teoretiker och detta är ett sätt för dem att omsätta sina kunskaper i praktiken. Rollspelet involverar bland annat öppningstal på engelska, debatteknik och ställer krav på att eleven kan handskas med en stor mängd information, säger läraren Stefan Berg och tillägger att han är mycket nöjd över elevernas insats.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!