Valet är ett steg i flera led för att så småningom kunna bli en certifierad EU-parlamentsskola. Certifieringen ska bidra till en starkare demokratiprägel, men det är inte bara därför man låter eleverna rösta.
– Vi vill bli en certifierad EU-parlamentsskola. Men det handlar också om att visa eleverna hur det går till att rösta och att öka kunskapsnivån, säger samhällsläraren Annika Niklasson.
Kraven som finns för att lyckas, är förutom skolvalet bland annat att det finns juniorambassadörer.
Två av dessa ambassadörer var på plats i Strömbackas vallokal under torsdagen för att informera och dirigera övriga elever. Angelina Långström och Daniel Giornetti trivs bra i sina roller, där den sistnämnde även varit med tidigare år.
– Jag var även med under skolvalet 2018, men jag tycker att valdeltagandet är lite mindre i år, säger Giornetti och fortsätter:
– Vi vill att skolan ska jobba mer med EU-frågor. Det är självklart att man som individ ska ta möjligheten att påverka de beslut som kommer påverka ens framtid, säger han.
Det är ett viktigt arbete. Något som man med fördel kan börja med i ung ålder för att lägga en grogrund.
–Vi informerar elever på skolan. Om vi dessutom får EU-certifieringen så kommer fler att förstå vad det innebär och fler kommer rösta i det riktiga EU-valet när de blir myndiga, säger Angelina Långström och fortsätter:
– Jag tror att vi har goda chanser. Vi har arbetat väldigt hårt under det senaste året, säger hon.
Skulle man lyckas med certifieringen så är det något som kan visa sig fördelaktigt inför framtiden.
–Det kommer nästan bara innebära positiva saker. Jag ser det som ett plus, att vi ska kunna växa och bli större. Om det går vägen skulle jag bli väldigt stolt, säger Daniel Giornetti.
Ambassadörerna ser positivt på dagen sett ur ett helhetsperspektiv.
– Jag är ändå imponerad, det är flera klasser som kommer och elever röstar frivilligt, så det är jättekul, säger Giornetti.
Friheten är viktig i sammanhanget och något som inte får glömmas bort, det menar man även från lärarhåll.
– Vi tvingar ingen, utan det handlar om frivillighet. Men det kan ge en indikation om vad ungdomar tycker och åt vilket håll vindarna blåser, säger Annika Niklasson.