Strömbacka gick sin egen väg i valet

Resultaten i Norrbottens kommun- och landstingsval skiljer sig markant fråm riksdagsvalets utgång. Resultatet i det traditionella skolvalet som hölls på Strömbackaskolan förra veckan visar även det att Piteås gymnasielever har en helt annan politisk syn än landets genomsnittliga.

Piteå2006-09-22 00:00
Av sammanlagt 1 721 elever på Strömbackaskolan var 1 605 närvarande på valdagen. 1 297 personer, 80,8 procent, valde att delta i omröstningen. Efter att ha räknat bort 148 blanka röster och 44 ogiltiga återstod 1 105 röster, som utgör underlaget för det valresultat som Om-redaktionen i dag kan presentera (se grafik ovan).

Skolval 2006 redovisar röstfördelningen från 1 286 skolor från hela Sverige. I genomsnitt fick det socialistiska blocket tillsammans med miljöpartiet 43,7 brocent medan det borgerliga tog hem 45,3 procent. I Piteå var siffran 53,6 procent för de rödgröna och 21,5 procent för allianspartierna.

- Piteå och Norrbotten är i överlag väldigt röda och den linjen är fortfarande tydlig om man ser till gymnasieelevernas röster, säger Britta Dahlén som är samhällskunskapslärare på skolan.

Gratis porr

Ifall de siffror som Piteås ungdomar röstade fram vore de rådande i hela landet skulle redan etablerade partier som folkpartiet (3,8 procent) och kristdemokraterna (1,4 procent) inte ta sig över riksdagens fyraprocentspärr och istället få ge plats åt nykomlingar som piratpartiet (10,9 procent) och sverigedemokraterna (7,1 procent) som båda två har högre andel väljare i Piteå än riksgenomsnittet.

- Jag hoppades att piratpartiet skulle vinna. Då kan vi ju ladda ner gratis porr, skämtar en kille från andra årets byggprogram.

En kille i samma klass valde att rösta på sverigedemokraterna.

- De har en bra invandringspolitik, till skillnad från sossarna och de andra som misslyckats totalt. Sd är det enda parti som vågar kritisera invandringen.

- Det här valresultatet överenstämmer inte med verkligheten. Många röstade på sverigedemokraterna bara för att protestera utan att egentligen hålla med dem, säger Maria Toiviainen från tredje årets samhällsprogram. Klasskompisen Hanna Szögi tillägger:

- Det är bättre att de som inte är så engagerade röstar på få frågor som de bryr sig om än på något som de inte känner till.

Fanny Hortlund från OP2A resonerar så att piratpartiets framgångar kan bero på lättheten att ta in deras politik jämfört med partier som är så omfattande.

- Unga kan strunta i att rösta på ett parti på grund av en enda fråga, säger hon.

- Många som inte är så insatta röstar för en förändring bara för förändringens skull. De är trötta på Persson som inte känner någon vidare press för att göra förändringar, och väljer att rösta på borgarna som utlovar sådana, säger samhällseleven Lee Hau Li.

Tydliga alternativ

Att alla partier inom alliansen, med undantag från moderaterna, förlorar opinion i skolvalet tror eleverna kan bero på massmediernas roll.

- Det har varit så tydligt att valet stått mellan två politiska alternativ och två personer som statsministrar. Det blå blocket har också haft en bättre valkampanj och framstått som starkare, säger Mattias Markström från första årets samhällsprogram.

- Folkpartiet och kristdemokraterna har inte fått samma genomslagskraft i medierna. De upplevs nog ofta som gubbpartier bland ungdomar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om