Debatten har varit het om de åtgärder som planeras på Lillbrogatan. Gatuavdelningen vill i princip halvera antalet parkeringar och göra dem längsgående, bredda trottoaren till 3–4 meter och plantera 14 träd längs gatan.
Affärsidkare i området har varit kritiska och många anser att minskningen av parkeringar skulle slå hårt mot handeln.
Nu hamnade Lillbrogatan, som egentligen är en nämndsfråga, på kommunfullmäktiges bord i och med att föroreningarna i innerstan diskuterades. Naturvårdsverket har krävt att kommunen upprättar ett åtgärdsprogram för att minska utsläppen och där fanns förslaget om Lillbrogatan med.
Moderaterna vill stryka punkten med Lillbrogatan helt och hållet.
– Inför enkelriktad väg istället, då kan man behålla alla parkeringar. Det enda man behöver göra är att skylta och måla om vägen. Det är viktigt att behålla alla p-platser, det är mycket handel där. Tar man bort parkeringar tappar Systembolaget omsättning och då dröjer det inte länge tills de flyttar till Backen, säger Karl-Erik Jonsson (M).
– Jag känner mig trygg med de åtgärder gatuavdelningen har föreslagit, säger Magnus Nyström (S), och yrkade bifall till åtgärdsprogrammet inklusive punkten om Lillbrogatan.
Kommunalrådet Patric Lundström (S) yrkade också bifall och varnade om att förseningar kan innebära att kommunen får betala vite till Naturvårdsverket. Åtgärdsprogrammet ska vara inskickat före årsskiftet.
Håkan Johansson (M) tvivlade på att hotet om vite var verkligt och yrkade på återremiss. Det ställde sig även KD, SD, SLP och SJVP bakom.
Med röstsiffrorna 33–17 beslutade kommunfullmäktige att minoritetsåterremittera ärendet. Så blir fallet när mer än en tredjedel av politikerna röstar mot majoriteten.
Nu hamnar Lillbrogatan hos gatuavdelningen – igen. Samma instans som tillsammans med Samhällsbyggnadsnämnden vill minska antalet parkeringar av säkerhetsskäl. Återremissen påverkar inte gatuavdelningens planer på att bygga om Lillbrogatan.
– Gatan byggs inte om på grund av dålig luft. Det är en dålig trafiksituation och effekten är bättre luft. Det här är två olika sakfrågor, en kopplad till luftkvalité och en kopplad till trafiksäkerhet och tillgänglighet, säger Micael Kemi, gatuchef.
Enligt Kemi är det en minskning från 45 till 23 parkeringar det handlar om, även om andra siffror har diskuterats på politikernivå.
– Vi ska titta på återremissen. Innan årsskiftet ska åtgärdsprogrammet vara inlämnat och vi hinner inte utarbeta ett nytt förslag före årsskiftet. Det kan ju innebära viten för att åtgärdsprogrammet inte är inskickat i tid, säger gatuchefen.
En enkelriktad Lillbrogata ser han inte som något alternativ.
– Då får man ett annat trafikflöde genom staden. Vi får ju se hur det blir med återremissen, hur vi ska hantera den biten. Om återremissen är på grund av parkeringarna så tittar vi givetvis på det och ser kopplingen till luftkvalitén, för det är det som är frågan i det här och inget annat, säger Kemi.
Gatuchefen tycker att kritiken från handlare och fastighetsägare lugnat sig något.
– Jag tycker att vi har haft stor förståelse för varandra på de senaste mötena. Vi vill samma sak – att Piteå ska vara attraktivt för medborgare och besökare och att handeln ska fungera, säger Mikael Kemi.