Stressas av akuta jobb-sms

När det plingar i mobilen gäller det att vara snabb för timvikarier inom äldreomsorgen. För när det är bråttom är det först till kvarn som gäller.

Nödvändigt. Bemanningschefen Catharina Marklund säger att situationen ibland är akut och då väljer man att skicka sms till flera samtidigt. (Arkivbild)

Nödvändigt. Bemanningschefen Catharina Marklund säger att situationen ibland är akut och då väljer man att skicka sms till flera samtidigt. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

Piteå2018-02-22 19:30

– Det är ofta som de skickar sms till flera vikarier samtidigt. Ibland har jag svarat inom en minut, men ändå har någon annan varit snabbare, säger en timvikarie som tycker att systemet medför stress och oro.

– Man måste vara på tårna hela tiden. Det är så lätt att gå miste om ett vik om man är upptagen av något annat.

Systemet med att skicka sms till timvikarierna inom äldreomsorgen är inte nytt. Enligt Catharina Marklund, enhetschef för bemanningen, infördes det 2013.

– Det är inte ändrat sedan dess. Behoven bygger på beställningar från verksamheten. Många gånger är det akut och då måste vi handla snabbt.

Skickar ni sms till flera timvikarier samtidigt?

– Ja, när det är akut. Då måste vi få ut folk snabbt så det går inte att göra på annat sätt.

Och då är det först till kvarn som gäller?

– Ja, då tar vi den som hört av sig först. Men i grunden skickar vi sms till en och en, säger Catharina Marklund.

Timvikarierna fyller själva i när de är tillgängliga för jobb i en kalender. Utifrån den kan arbetsgivaren vända sig till de som är tillgängliga.

– Man kan få förfrågan när som helst på dagen. Om man fått förhinder och tackar nej då så upplever jag att man hamnar längre bak i kön. Jag tycker att arbetsgivaren borde ha bättre koll på hur mycket tid alla vikarier fått. Som det är nu känns det som att vissa får hur mycket tid som helst, säger timvikarien.

Hamnar man längre ner på vikarielistan om man tackar nej?

–  Nej, då går vi vidare till nästa. Vi går efter de som är tillgängliga, säger Catharina Marklund.

Timvikarien efterlyser ett rättvisare system som är mindre stressigt. Hon tycker inte att sms ska gå ut till flera vikarier samtidigt.

Utbildningsförvaltningen har ett liknande vikariesystem, men här väger eventuell behörighet tungt.

–  Vi skickar bara ut sms en och en, just för att vi vet att det blir ett stressmoment för våra timvikarier. Men jag tror inte att vi har samma tryck som äldreomsorgen, säger Mariana Gustafsson, som ansvarar för timvikarier till grundskola och grundsärskola.

Sara Lagesen, ordförande för Kommunal i Piteå, har inte hört att några medlemmar har synpunkter på systemet för timvikarier i äldreomsorgen.

– Nej, det känner jag inte till, men det är ju inte bra om folk mår dåligt. Kanske går det att organisera det på ett annat sätt. Jag ska ta den här frågan med mig, säger Sara Lagesen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!