Strejk från midnatt - kustbussarna står stilla
Från och med midnatt är det stopp för all trafik med de blå kustbussarna längs E4, från Haparanda till Sundsvall. Bussförarna i Västerbotten strejkar och arbetsgivaren har svarat med en lockout av bussförarna i Norrbotten och Västernorrland.
Busskonflikten trappas upp. Från midnatt strejkar bussförarna i Västerbotten och ett 70-tal bussförare i Norrbotten och Västernorrland är lockoutade av arbetsgivaren vilket bland annat medför att kustbussarna från Haparanda till Sundsvall står stilla.
Foto: Anders Westergren
För norrbottningarna innebär strejken att samtliga linjer längs Norrlandskusten från Haparanda till Sundsvall ställs in då Veolia lockoutat personalen i Norrbotten och Västernorrland. Även linje 26 mellan Arjeplog och Skellefteå berörs av strejken och vissa turer ställs in.
Fel jämföra avtal
Lars-Erik Granberg, vd för Granbergs Buss och affärsområdeschef för Veolia transport, tycker att arbetsgivaren bjudit till bra i förhandlingarna och menar att man inte kan göra som Kommunal och jämföra avtal med varandra.
- Kommunal kräver att bussförarna i de privata bussbolgen ska ha samma löneökningsnivå som förarna i de kommunala bolagen men det finns bättre och sämre saker i alla avtal och man kan inte bara jämföra lönenivåer, säger Granberg.
Praktiskt omöjligt
Lockouten av bussförarna i Norrbotten och Västernorrland förklarar han så här:.
- Det är dels för att sätta press på Kommunal men också av praktiska skäl, det går inte att bedriva verksamhet om bussförarna strejkar i ett av de tre län bussarna passerar.
Varje dag trafikeras hela eller delar av sträckan Haparandra - Sundvall av ett 30-tal bussar. Bussar som från och med i natt står stilla.
- Det är aldrig bra när det slår mot tredje man, även om vi nu under sommaren har en något lägre trafik när studenter och arbetspendlare är lediga och sjukhusen har en lägre verksamhet.
Lägre än andra
Kommunal accepterar inte att bussförare på privata företag får lägre lön än de som kör för kommunala bolag eftersom de privata bolagen då skulle få en konkurrensfördel. Dessutom ligger aktuellt bud lägre än vad alla andra på arbetsmarknaden fått.
- Vi sträckte ut handen, inledde förhandlingar med arbetsgivaren och avblåste strejken tillsvidare. Tyvärr ledde dessa förhandlingar inte till ett nytt avtal, säger Håkan Pettersson, Kommunals andre vice ordförande och avtalsansvarige.
Kommer inte parterna överens kommer busstrejken att utökas ytterligare den 15 juli. Då omfattar varslet även bussförare i Skåne.
Detta kräver Kommunal
Minst 11 timmars vila per dygn. Stopp för arbetsgivaren att ensidigt kunna förkorta dygnsvilan för förare till nio timmar tre gånger i veckan.
Ramtiden, det vill säga den tid den anställde är på arbetet, inklusive den lediga tiden mitt i tjänsten, ska kortas från högst 13,5 timmar om dagen till högst 13 timmar om dagen
Ökad rätt till fast anställning
En löneökning på 1 600 kronor på två år, lika mycket som Kommunals medlemmar i de kommunala bussbolagen fått.
Ramtiden, det vill säga den tid den anställde är på arbetet, inklusive den lediga tiden mitt i tjänsten, ska kortas från högst 13,5 timmar om dagen till högst 13 timmar om dagen
Ökad rätt till fast anställning
En löneökning på 1 600 kronor på två år, lika mycket som Kommunals medlemmar i de kommunala bussbolagen fått.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!