Strängare restriktioner i fabriksmiljö

Det råder strängare skyddsföreskrifter vid Smurfit Kappa. För att förhindra smittspridning är det nu visir eller munskydd som gäller i situationer när social distans inte fungerar.

Företagsläkaren Ulf Nordlund visar hur man tar på och av ett munskydd korrekt. Det gäller att inte vidröra själva skyddet i onödan – och att det är engångs som gäller, inte pula ner i fickan alltså.

Företagsläkaren Ulf Nordlund visar hur man tar på och av ett munskydd korrekt. Det gäller att inte vidröra själva skyddet i onödan – och att det är engångs som gäller, inte pula ner i fickan alltså.

Foto: Jens Ökvist

Piteå2020-12-01 20:00

Redan för ett par veckor sedan trappades säkerheten upp med anledning av den eskalerande spridningen av Covid-19. 

– Vi har sedan tidigare, redan från februari–mars då corona kom, social distans som första åtgärd plus att de som kan får jobba hemifrån, berättar Per Swärd, vd för Smurfit Kappa i Piteå.

undefined
Per Swärd, vd för Smurfit Kappa i Piteå, är mycket nöjd med de säkerhetsåtgärder som vidtagits – och att tidigare stopp avlöpt helt utan smittspridning.

För kollektivet, runt 350 av de 510 anställda, är distansarbete förstås inte möjligt och då är det social distans på jobbet som gäller.

– Men ibland, vid underhållsstopp och liknande, måste man jobba tillsammans och mer nära och då är det numera krav på visir eller munskydd, säger Swärd.

undefined
Kommunikationsansvariga Malin Carlborg berättar att hjälm med visir upplevs lättare att jobba med än munskydd av många.

– Eller både och, om man så vill, känner man sig tryggare med både visir och munskydd är det helt okej, inflikar kommunikationsansvariga Malin Carlborg. 

undefined
Fredric Eklund, underhållsledare, berättar att personal utifrån får fylla i en hälsoenkät innan de alls kommer in i fabriken. Sen är det utbildning, distans och munskydd/visir som gäller.

Fredric Eklund, underhållsledare mek, berättar om de säkerhetsföreskrifter som gäller för underhållspersonal som kommer utifrån – exempelvis svetsare och elektriker.

– Vi har en app där personal utifrån får fylla i en hälsodeklaration innan de alls kommer in i fabriken, säger han.

Och gäller det större underhållsstopp är det sedan en särskild säkerhetsutbildning och social distans som gäller inne i fabriken, tillsammans med kravet på visir eller munskydd. Föreskrifterna har tagits emot enbart positivt.

undefined
De skyddshjälmar med visir som sedan tidigare finns i fabriken för att undvika farliga stänk är nu allmänt förekommande för att hindra Covid-19.

Vid det stora underhållsstoppet tidigare i höst sköttes säkerheten så bra att det fick smittskyddsläkaren Anders Nystedt att hylla fabriksledningen i Piteå. Åtgärderna för att förhindra smittspridning var riktigt bra.

– Jo, det har fungerat väldigt bra, konstaterar Per Swärd nöjt.

Företagsläkaren Ulf Nordlund har bistått med råd och dåd om hur man ska tänka kring säkerhet och rutiner under pandemin, bland annat har städpersonalen fått en extra genomgång. De utsätts ju för andra risker än fabriksarbetarna och har också en viktig roll i förhindrandet av smittspridning.

undefined
Tillsammans håller de i och ut och med avstånd. Och när distans inte fungerar gäller visir eller munskydd, från vänster Fredric Eklund, Per Swärd och Ulf Nordlund.

– Vi har även särskilda sopkärl för använda munskydd och handskar, berättar Malin Carlborg.

Runt om i lokalerna finns dessutom särskilda depåer med handskar, handsprit och munskydd utplacerade.

– Det ska vara lätt att göra rätt, säger hon.

undefined
Företagsläkaren Ulf Nordlund har bistått med råd och dåd kring säkerhetstänk och rutiner för att hindra spridningen av Covid-19, bland annat extra utbildning för städpersonalen.

Apropå rätt, påpekar Ulf Nordlund också att det just med munskydd är viktigt att använda dem rätt, att inte fingra på själva skyddet i onödan och att inte pula ner dem i fickan och använda igen.

Totalt besöksförbud gäller också vid fabriken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!