På Sandöns badplats i Sjulnäs jobbar Ari Hultqvist och barnen Ilmari och Ukko med att göra fint för sommarens badsugna besökare. Plast, burkar och annat skräp samlas i soppåsar för att sedan slängas. Ari Hultqvist, som är medlem i Friluftsfrämjandet Pite Älvdal, berättar att man just nu fokuserar på områden kring Solanderleden.
– Man kan ju plocka skräp var som helst, men vi tänkte fokusera på vandringslederna och vattendragen runt omkring. Vi i Friluftsfrämjandet jobbar mycket med Solanderleden. Vi ser att antalet vandrare ökar, säger han.
PT träffar Ari, Ilmari och Ukko vid lunchtid. På förmiddagen har de plockat skräp vid Djuptjärn, där det såg värre ut än vid badplatsen vid Sandön.
– Här är det ganska städat ändå. Vid Djuptjärn var det mindre roligt, säger Ari Hultqvist.
Han förbereder sig på en sommar med mer skräp än vanligt, och han berättar att det blir värre ju mer skräp som tidigare slängts.
– I och med coronaepidemin kommer många fler att vara hemma och hemestra. Alla vet att man inte ska kasta skräp i naturen, och de flesta sköter sig ju. Men om det redan ligger skräp på platsen är det lättare hänt att folk blir lata och slänger sitt egna skräp där, säger han.
Trots den pågående debatten om miljön har uppslutningen inför dagen varit liten, trots att Friluftsfrämjandet annonserat på flera webbsidor.
– Det har varit väldigt dåligt med intresseanmälningar. Det finns många sidor för dessa frågor, och vi har delat evenemanget på många ställen, men genomslaget har varit litet. Det kan ha med nationaldagen att göra också, många kanske förebereder middagar och firanden.
– Samtidigt fanns det en poäng med att lägga det på nationaldagen, som ett sätt att hålla Sverige rent. Man kan visa att man gör någon för någon annan, och inte bara för sig själv.
Barnen Ilmari och Ukko har hunnit med att leta skräp både vid eldstaden och vid stranden. Under kvällen ger de sig av för camping och tältövernattning. Ari Hultqvist berättar att han tror att barn förstår vikten av att ta med skräp bättre än vuxna.
– Dagisbarnen är bättre på det här än vuxna. Medvetenheten ökar med varje generation. Vi vuxna ska ju dock vara förebilderna. Det ska inte vara tvärtom, säger han.
På telefon berättar Ari Hultqvist att man till slut blev ett tiotal personer som slöt upp på badplatsen. Ett flertal påsar och en hel sopsäck blev resultatet när man befriade stranden från skräp. Eftersom evenemanget bygger på eget initiativ och digital samverkan återstår att se hur många som slutit upp på olika håll i kommunen.
– Först efter helgen vet vi hur många som slöt upp, men jag har hört från några fler som också varit ute, berättar Ari Hultqvist.