Populärt med strandnära lägen i Piteå

Priset på villor och fritidshus i Piteå har ökat under coronaåret. En som köpt bostad på Renön är Ulrik Sundström. "Vi har varit ute efter ett vattenläge i fem år", säger han.

Ulrik Sundström och Diana Karlsson köpte en bostad med strandnära läge på Renön i början av sommaren.

Ulrik Sundström och Diana Karlsson köpte en bostad med strandnära läge på Renön i början av sommaren.

Foto: Linda Sundström

Piteå2021-07-23 19:30

Prisutvecklingen på villor har gått upp med 13 procent det senaste året. Priset på fritidshus har ökat ännu mer och ligger på 1 594 000 kronor i genomsnitt. Det innebär en prisutveckling på nästan 38 procent, vilket är mer än dubbelt så mycket som riksgenomsnittet.

– Det har varit en hög efterfrågan på de flesta typer av fritidshus. Det är ett bra tryck, säger Marie Sandström, mäklare på Svensk fastighetsförmedling.

Vissa av köparna väljer att bosätta sig permanent i stugområden och gör om fritidshus till året runt-boenden.

– Många föredrar också vinterbonade fritidshus. Det vanliga då är att det nyttjas under större delen av året och kombineras med lägenhet.

Två personer som nyligen flyttat till en bostad som tidigare använts både som fritidshus och året runt-boende är Diana Karlsson och Ulrik Sundström. De valde att sälja sin villa på Bergsviken och bosätta sig på Renön permanent.

– Det har funnits fyra ägare innan vi köpte det och varannan har haft det som fast boende, säger Diana Karlsson.

Villan på 98 kvadratmeter har nästan lika stor altan. Kök och vardagsrum har öppen planlösning med flera fönster mot vattnet.

– Vi köpte huset på grund av läget. Vi har varit ute efter ett vattenläge i fem år. Avståndet till stan känns också rimligt, säger Ulrik Sundström.

Att lägen vid vatten är populära är någonting som mäklarna uppmärksammat.

– Det är en hög efterfrågan på den typen av lägen. En del bygger om till året runt-standard eller bygger ut, säger Marie Sandström.

Kan fritidshuspriserna kopplas till att fritidshus byggs om till permanenta bostäder?

– Till viss del kan det kanske vara så, men vi har en bra efterfrågan på enklare fritidshus också. Jag tror att mycket har att göra med corona. Folk har inte rest så mycket och de har fått se över vilka alternativ som finns.

Att en del flyttar ut till fritidshusområden eller väljer att bygga om sitt fritidshus till permanent bostad är ingenting nytt. Kommunen har märkt av fenomenet under de senaste 10–15 åren, berättar Johan Wirtala vid planeringsavdelningen, Piteå kommun.

– Vi märker det bland annat på ansökningar om bygglov som kommer in, säger han och fortsätter:

– Vi får se om det blir likadant i Piteå som i större städer. Att man har upptäckt att det går bra att jobba på distans och att många därför flyttar ut från stan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!