Vid ett styrelsemöte i februari antogs dokumentet Riktlinjer för representation.
– Det är väl ganska uppenbart att en policy bör man ha. Det borde vi ha haft redan tidigare, säger Gusten Granström.
I Piteå-Tidningens granskning av de kommunala bolagens representation, visade sig Nolia vara ett av de mest frikostiga när det gäller intern representation med alkohol. Bolaget har bland annat stått för krognotor och för interna middagar med vin, starköl och kaffedrinkar i samband med exempelvis festplanering. Vid en räkkryssning i augusti 2012 bjöds på vin, starköl, brännvin, cognac och shots för drygt 4 400 kronor.
"Rena dumheter"
Enligt Gusten Granström hanterar Nolia sin representation bra i det stora hela.
– Sedan har solen även i Nolia fläckar. Det finns en del saker som har kommit fram i er granskning som jag tycker är rena dumheter, säger han.
Som Piteå-Tidningen tidigare berättat har det hänt att anställda bjudits på vin, öl eller cider som tack för ett väl utfört arbete i samband med Stora Nolia. Enligt projektledaren har det gått till så i många år.
– Det ska inte förekomma, säger Gusten Granström.
Övriga kommunala bolag i Piteå omfattas av kommunens riktlinjer för representation. Nolia är speciellt, då det ägs av Piteå, Skellefteå och Umeå kommuner tillsammans. Någon nedskriven policy har inte funnits tidigare, men enligt Nolias avgående vd Margaretha Lundquist har bolaget haft en muntlig tradition med en restriktiv hållning kring alkoholrepresentation. Enligt den nya policyn ska all intern representation ska vara alkoholfri. Undantag kan ges vid högtidliga tillfällen, till exempel vid avtackningar och jubileer. I samband med extern representation är det tillåtet att bjuda på vin, öl och cider. "Även i detta avseende ska måttlighet och återhållsamhet gälla", skriver styrelsen.