Stram budget klubbades i kommunfullmäktige

Nästa års budget i Piteå kommun blir återhållsam med ett förväntat minusresultat på 2,7 miljoner kronor. "Det är ett tufft ekonomiskt läge", säger kommunstyrelsens ordförande Helena Stenberg (S).

Piteå kommun kommer att gå med ett förväntat underskott på nästan tre miljoner kronor nästa år. (Arkivbild)

Piteå kommun kommer att gå med ett förväntat underskott på nästan tre miljoner kronor nästa år. (Arkivbild)

Foto: Simon Olofsson

Piteå2022-11-30 18:00

I måndags beslutade kommunfullmäktige om budget för 2023 och verksamhetsplan för 2023-2025. Resultatet för nästa år sattes till minus 2,7 miljoner kronor, vilket är cirka 110 miljoner kronor lägre än prognosen för 2022.

– Vi landar på ett underskott på tre miljoner ungefär. Det föreslår vi att täcka upp med resultatutjämningsreserven, säger avgående kommunalrådet Helena Stenberg.

Enligt henne är budgeten stram på grund av omvärldsfaktorer som höga priser. En annan sak som påverkar är kraftigt ökade pensionskostnader för Piteå kommun på cirka 84 miljoner kronor till följd av att prisbasbeloppet för 2023 räknats upp med 8,7 procent.

– Det är ett tufft ekonomiskt läge, men vi förändrar inte vår skattesats och vi lägger heller inte ut några besparingar till styrelse och nämnder, säger hon.

undefined
Helena Stenberg, (S) kommunstyrelsens ordförande i Piteå, säger att årets budget är stram. (Arkivbild)

I budgetförslaget finns tillskott till nämndernas driftbudget med totalt 33 miljoner kronor för 2023, 24,4 miljoner kronor för år 2024 samt 41,9 miljoner kronor för år 2025.

– Förslaget är att bevilja kompensation för prisökningar. Inte fullt ut, men till stor del, samt till några specifika satsningar. Det handlar bland annat om att vi går in i räddningssamverkan nord och behöver stärka vår räddningstjänst. Vi går in med pengar för att hålla vårt konstgräs på LF Arena varmt och vi går in med pengar för fristadsmusiker som känns extra viktigt i dessa tider. 

Investeringssramen bestämdes till 304 miljoner kronor för 2023. 

– Här återfinns Christinaprojektet, reinvesteringar i fastigheter, räddningsfordon, investeringar i skolor, fritidsanläggningar, gator och vägar. Behoven är stora. Det har budgetberedningen fått se i nämndernas konsekvensanalyser. Utrymmet är inte stort för reformer den här gången.

Samtliga partier utom Sverigedemokraterna och Skol- och landsbygdspartiet ställde sig bakom budgeten. Moderaterna, Sjukvårdspartiet och Kristdemokraterna ville däremot att den utökade ramen på 9,6 miljoner till olika nämnder oavkortat skulle tillfalla socialnämnden. Kristdemokraterna ville dessutom öronmärka 600 000 kronor till ökat stöd till funktionsföreningarna.

– Socialnämnden ligger hela tiden mellan 30 och 40 miljoner back och någonstans måste vi hjälpa dem. De kommer ändå inte att gå plus, säger Johnny Åström (SJVP).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!