Strålande tider för Pitebo

6 642 kronor. Det är den vinst som kommunala bostadsbolaget Pitebo gör per år på varje lägenhet i sitt bestånd. Det här framgår av den omfattande undersökning som oberoende Stella Borelius på uppdrag av tidningen Hem & Hyra genomfört.

På listan. Det kommunala Pitebo kliver in på plats 32 av de 50 mest lönsamma kommunala bostadsnolagen i landet. (Arkivbild)

På listan. Det kommunala Pitebo kliver in på plats 32 av de 50 mest lönsamma kommunala bostadsnolagen i landet. (Arkivbild)

Foto: Linn Fantenberg

PITEÅ2017-12-07 14:27

Det verkar vara alldeles lysande tider för allmännyttan. Åtmistone om man ska tolka undersökningen. Där framgår att de 50 största bostadsbolagen inom allmännyttan går samtliga med vinst.

Toppar listan gör Skövdebostäder – som i snitt gör en vinst med 25 500 kronor per lägenhet och år.

Det här är en bra bit över den vinst som Pitebo gör och som placerar det kommunala bostadsbolaget på plats 32, tre placeringar sämre än kollegan i Luleå, Lulebo.

Notabelt är ändå att Pitebo är helt ny på den lista som hyresgästernas tidning presenterat vartannat år sedan 2006.

Vinsten som presenteras i undersökningen är för en så kallad normaltrea på 75 kvadratmeter. Mot bakgrund att Pitebo har drygt 800 normaltreor i beståndet, innebär det en vinst på drygt 5,3 miljoner kronor för 2016.

– Visst känns det bra att vi gör en vinst. Samtidigt ska vi komma ihåg att vi har en mängd lägenheter som är i stora behov av både renovering och underhåll, säger Nicklas Öhman, kundservicechef vid Pitebo.

Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder säger i en intervju till Hem Hyra att hon inte upprörs över vinsterna. Hon anser att en god ekonomi är viktigt för att kunna bygga nytt och renovera samtidigt som hyreshöjningarna är måttliga.

– Nu när vi ser tendenser på att byggandet mattas av är det viktigt att allmännyttan håller i och fortsätter att bygga för bostadsbristen är inte borta.

Det kan finnas flera anledningar som bidrar till att bostadsbolagen i allmännyttan gör sina vinster. Låga räntor, få eller inga outhyrda lägenheter och helt enkelt högre intäkter från hyror än utgifter för att äga och förvalta husen är några av huvudförklaringarna till att samtliga av de 50 största kommunala bolagen sammanlagt gick med 4,7 miljarder kronor i vinst under 2016.

Vid den förra undersökningen 2014, låg den sammanlagda vinsten på 4,3 miljarder.

Anders Nordstrand, som är vd på de allmännyttiga bolagens organisation Sabo, ser enbart positivt på att medlemsföretagen genererar vinst för att kunna bygga och renovera.

Han anser inte heller att god vinst kan motivera inga eller låga hyreshöjningar.

Nicklas Öhman håller med.

– De hyreshöjningar som kommer varje år täcker ändå aldrig de taxebundna kostnader vi har, säger han.

Så gjordes undersökningen

Hem & Hyra låter vartannat år ekonomikonsulten Stella Borealis granska årsredovisningarna för de 50 största av landets närmare 300 kommunala bostadsbolag.

Siffrorna visar vinsten från den operativa verksamheten före skatt rensad från extraordinära och jämförelsestörande poster, exempelvis reavinster från försäljningar av hus.

Det går inte att isolera vinster från bostadsrörelsen med hjälp av årsredovisningarna. Resultatet syftar därför på hela rörelsen, inklusive lokaler. Vinsten per kvadratmeter har multiplicerats med 75, det vill säga ytan för en normalstor trea.

Osäkerheten gällande vinst per lägenhet ökar i takt med andelen lokaler i bolaget. Nio av 50 bolag har en lokalandel som är 15 procent eller större.

Källa: Hem & Hyra

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!