Stötande arvoden kritiseras av oppositionen

"Osolidariska och stötande". Arvodena till ledamöterna i landstingsfullmäktiges sex beredningar har väckt ont blod. Nu vill delar av oppositionen ändra på lönesystemet och man får stöd av ledningen.

Foto: Anders Westergren

PITEÅ2009-03-06 06:00
Beredningarna har till uppgift att bidra med kunskap till fullmäktige på olika områden. De åläggs med uppdrag och ska verka för bättre kontakter mellan medborgare och förtroendevalda politiker.
Ledamöterna får 11 250 kronor per år i arvode oavsett hur delaktiga de varit i beredningens arbete. Politiker som varit frånvarande från många av de årliga sammanträdesdagarna får alltså precis lika mycket betalt som sina kollegor.
Stötande
Detta anser Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna vara stötande för det allmänna rättsmedvetandet och osolidariskt mot ledamöter som alltid är där.
I en motion föreslår Bo Hultin och Hans Swedell (M), Erik Berg (C), Jens Sundström (FP) samt Birgit Stöckel (KD) att betalningssystemet ska ändras så att ersättning endast utgår för aktivitets- och sammanträdesdagar där politikerna deltar.
Oppositionen kräver också att beredningarnas arvoden ska likställas med landstingsfullmäktiges, 750 kronor per dag, samt att maximalt 15 sammanträdesdagar per år tillåts.
Landstingsledningen, med landstingsrådet Kent Ögren (S) i spetsen, ger oppositionen rätt och håller med om att arvodet ska motsvara varje beredningsledamots insats. Landstingsstyrelsen föreslår därför att fullmäktige ska bifalla motionen och införa ändringen i avsnittet "Ersättning till förtroendevalda i landstingsfullmäktiges regler".
FAKTA NLL:s beredningar
Landstingsfullmäktige har sex beredningar - Hälso- och sjukvårdsberedning nord, mitt, syd och öst samt Regionala beredningen och Programberedningen. I var och en av dem sitter 10-15 förtroendevalda politiker.
Beredningarna ska vara en länk mellan medborgarna och landstingsfullmäktige och ett komplement till partiernas arbete. I uppdraget ingår att lyssna och föra dialog med medborgarna och därefter föra fram den behovsbild som framkommit till fullmäktige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om