Stort utbud och elevinflytande ger effekt

- Vi har ett stort utbud av aktiviteter, jobbar med valmöjligheter, lyssnar på eleverna och anpassar planeringen individuellt så långt det går, säger Hans-Ola Wikman, idrottslärare och arbetsledare på gymnasiet i Piteå.

Piteå2006-03-01 00:00
Hans-Ola Wikman och hans kollegor vid Strömbackaskolan ser att eleverna trivs.

De får aktivt ta del i planeringen av idrottslektionerna och har mycket att välja på. Aerobics, spinning, styrketräning och till och med golf finns med i utbudet.

-  Vi har alltid strävat efter att göra idrotten till något som ligger så nära eleverna som möjligt. Om de känner att de får ansvar tar de också ansvar.

Vid vissa grundskolor i kommunen använder lärarna måttband och tidtagarur för att mäta prestationer på lektionerna. Många elever uppfattar det som betygsgrundande. Den metoden används överhuvudtaget inte vid Strömbackaskolan.

-  Vi ser ingen som helst vinst med det. Vår uppgift är att vara med och skapa människor som ska gå vidare i livet, säger Hans-Ola Wikman. Om de hoppar 1,10 eller 4,50 har ingen betydelse.

Däremot tittar lärarna på engagemang och inlevelse.

Populärt ämne

Wikman är medveten om att många höjer sina betyg på gymnasiet.

-  Idrott är ett väldigt populärt ämne här och väldigt få blir underkända. Det finns elever som fått mycket bra betyg och som sedan berättat att de inte ens var med på gymnastiken i grundskolan. En del av dem väljer till och med idrott som tillvalsämne.

Förklaringen till populariteten tror han är det stora utbudet och att personalen jobbat mycket med elevbemötande.

-  Vi har haft många olika projekt om hur man ska förhålla sig till eleverna. Lärarkåren är väl utbildad på det området.

Wikman konstaterar att grundskolan inte har samma resurser som gymnasiet att erbjuda ett brett utbud.

Något som Rita Eriksson, rektor vid Pitholmsskolan, håller med om.

-  Däremot får eleverna naturligtvis vara med och planera lektionerna och komma med förslag, säger hon.

Vid Pitholmsskolan har rapporten blivit en väckarklocka och man ska titta över betygssättningen. Särskilt i idrott.

-  Vi har sett att vi följer riksnormen när det gäller IG, men för få elever har VG och MVG, säger Eriksson. Vi kommer att studera kriterierna och se om vi kan göra justeringar.

-  Men det finns många felkällor också. Vi kan inte med självklarhet utgå från att det är gymnasiet som sätter de rätta betygen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om