Strömmen tillbaka efter långt avbrott

Ett omfattande strömavbrott släckte ned stora delar av Piteå. Efter drygt tre timmar var strömmen tillbaka. "Felet är nu åtgärdat", säger Jörgen Andersson Strand, vd på Pite energi.

Pite Energi (Arkivbild)

Pite Energi (Arkivbild)

Foto: Kenny Johansson

Piteå2023-06-29 18:02

Strömmen försvann vid 17:45-tiden. Enligt Pite energi har en blixt slagit ner i ett ställverk som ägs av Vattenfall och stora delar av Piteå är drabbat. 

"Pågående driftstörning har lokaliserats till Vattenfalls stamnät. Stora delar av Piteå är påverkade. Vattenfall håller på med felsökning och reparationsarbete", skriver Pite energi.

Från en del håll kommer rapporter om att strömmen är tillbaka, medan vissa fortfarande är utan ström.

– Det är ett hyfsat stort område som fortfarande är borta. Det är Jävre, Furunäset, Hortlax, Ankarskatan, Arnemark. Havsbadet är borta, säger Jörgen Andersson Strand, vd på Pite energi, som några exempel.

Pite energis vd ringde Vattenfall vid 20-tiden och då kunde de inte ge något besked när strömmen kommer tillbaka.

– De vet inte. Felsökning pågår och de kan inte säga någon tid, säger Jörgen Andersson Strand. 

Enligt honom är det försvårande att Vattenfall på grund av ett underhållsjobb inte kan åtgärda felet genom en omläggning. 

– Det är unikt med så här långa strömavbrott. Det beror nog mest på att det är ett underhållsjobb som gör att redundansen inte finns just nu och så händer det här samtidigt. Annars kan de ofta koppla förbi ett fel. Nu går inte det.

Vid 21-tiden meddelar Jörgen Andersson Strand att felet nu är åtgärdat.

– Allt ska vara tillbaka, skriver han i ett sms. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om